Finlands 100 år av självständighet

35 min

Samtal om nya filmatiseringen av Väinö Linnas Okänd soldat, intervju med författaren Sirpa Kähkönen och håglöshet i serieformat.

Idag kulminerar vårt grannland Finlands firande av 100 år som självständig nation. Hela 2017 har varit ett jubileumsår som speglats inte minst i kulturen. 

I Sverige är det premiär för den tredje filmatiseringen av Väinö Linnas klassiska roman "Okänd soldat", denna gång i regi av Aku Louhimies. Det är den dyraste finska filmproduktionen någonsin och den är en enorm publiksuccé i Finland. Vad är nytt i den här filmatiseringen? Och vad säger den om den finska självbilden? Samtal med Sveriges Radios tidigare finlandskorrespondent Bengt Lindroth.  

I vår kommer Sirpa Kähkönens dokumentära bok om rödgardisten Hugo  på svenska och finska. Helene Alm har träffat Sirpa Kähkönen, som ägnat hela sitt författarskap åt att skriva om det finska inbördeskriget som bröt ut bara en månad efter självständighetsdagen.

Vad säger tillbakablickandet på de historiska krigen om vilka frågor Finland bör ställa sig om framtiden? Intervju med Fredrik Sonck, kulturredaktör på Hufvudstadsbladet.

Det blir också finsk kultur utan krigstema; Jenny Teleman har läst "Spleenish" av Ulla Donner, en serieroman om håglöshet, och Nina Asarnoj har sett aktuella "Little Wing", en prisbelönad film om 12-åriga hästtjejer i regi av Selma Vilhunen.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg