Stina med Kurt om ett rikt liv fullt av orättvisor

46 min

"Att inte lyssna på de äldres berättelser är att kapa rottrådarna under ens egna fötter." Stina Wollter

Kurt Dahlberg föddes i slutet av 1920-talet och växte upp i ett Västernorrland hårt präglat av orättvisor. Och ändå var han inte ett av de fattigaste och smutsigaste barnen. Likväl blev det bara sex år i skolan, sen var det bara att börja arbeta. Då var inte drömmarna mer omfattande än den att få ett bra jobb som springpojke.

Kurt är mannen som har jobbat sig upp, från kontrollant med hembesök (var dom sjuka som sjukskrev sig?) till länsdirektör på Försäkringskassan. Han minns tiden före den allmänna sjukförsäkringen och vad den betydde för att skipa någon slags rättvisa, oavsett inkomstnivå.

Två av hans barnbarn nådde aldrig vuxen ålder och dom händelserna gjorde Kurt lamslagen till en början. Efter det tar han inte saker för givna och tänker att svårigheter är inte till för att undvikas, utan för att övervinnas.

Kurt ser tillbaka på ett rikt liv, ett långt äktenskap, att ha fått vara med där det händer när det händer och håller sig igång genom att umgås med såna som är yngre än han själv. För inspirationens skull.

Hör Stina och Kurts möte på söndag kl 23.05-00.00.

Du kan inte längre ringa till programmet, men kommentera det gärna i sociala medier eller maila sondagsstina@sverigesradio.se för att dela med dig och kanske föreslå gäster. Eller ställ en fråga till kvällens gäst!

Musik som spelats i avsnittet

 • 23.06
  Sabina Ddumba - Not Too Young
  Album: Not Too Young
  Kompositör: Sabina Ddumba, Nick Ruth, T-Collar
  Bolag: WARNER BROS
 • 23.25
  Ted Gärdestad - För Kärlekens Skull
  Album: Ted Gärdestad: Kalendarium 1972-93
  Kompositör: Ted Gärdestad
  Bolag: POLAR
 • 23.44
  Sven-Bertil Taube, Jerker Johansson, Göteborg Wind Orchestra - Så Länge Skutan Kan Gå
  Album: Calle Schewens Vals
  Kompositör: Evert Taube
  Bolag: NAXOS