Förlorarnas regeringsvåndor

3:47 min

Utrikeskrönikan 7 december, Berlin

Berlin torsdag

Så gott som dagligen får jag samma frågor: Hur går det med regeringen? När löser det sig för Merkel?

Och så fort ett möte eller ett uttalande som berör regeringsfrågan står på agendan, kommer nästa ivriga fråga: Är det klart nu?

Nej, kära lyssnare och kollegor, ni måste ha tålamod!

Det här är Tyskland. Effektivitet och ingenjörskonst i alla ära men här får saker också ta tid, och var sak har sin tid.

Man springer inte över gatan för att snabbt hinna före bilarna. Man går och man står tills det blir grönt,  oavsett om det kommer bilar eller inte.

I år infaller julafton som bekant på en söndag. Det har gjorts några försök att begära undantag från de strikta affärstidsreglerna och hålla öppet på julafton för att maxa försäljningen med de sista stressklapparna. Men det är inte att tänka på. Är det söndag så är det, tid för ro och vila. 

Alla utdragna byggprojekt, statliga operan eller nya huvudstadsflygplatsen som snart är inne på sjunde övertidsåret utan något realistiskt invigningsdatum i sikte. De här misslyckandena hör visserligen mer hemma i kategorin pinsamheter än något man är stolt över.

Så hur blir det med regeringen?!

För att ge en liten känsla av allt som ryms i det komplicerade spelet men som sällan får plats i korta nyhetsinslag, kommer här en liten orientering:

Angela Merkel vann visserligen valet men gjorde en brakförlust, partiets sämsta resultat sedan 1949. Här talas det om början på slutet för eran Merkel. Att de första försöken att sy ihop en regering med liberaler och gröna misslyckades, ses som ett tecken på hennes försvagade ställning.

Horst Seehofer, det bayerska lejonet har ägnat de gångna två åren åt att ryta åt sin storasyster Merkel i den kristdemokratiska unionen men förgäves. På hemmaplan är man inte imponerad. Istället utmanades han i en egen lång och bitter ledarstrid och får nu lämna halva makten, som regeringschef i München, till sin värste rival. För att säkra den andra halvan, partiledarposten, lär han bli en ännu envisare förhandlare för att bevisa att bara han kan driva igenom Bayerns intressen.

Sankt Martin, ”100-procent Schulz” som enhälligt valdes till ny partiledare med förväntningar att rädda socialdemokraterna. Men triumftåget spårade snart ur och han snubblade sig igenom en valrörelse som slutade i en värre katastrof än befarat. Det enda han lyckades få att låta som en seger var det snabba beslutet att gå i opposition och inte sätta sig i en regering med Merkel. Och nu kan han inte ens hålla det löftet, när ingen annan regeringskonstellation står till buds och ett nyval riskerar att förvärra raset.

Det är i praktiken tre förlorare som ska tråckla ihop en ny regering, som Schulz inte vill ha, som Seehofer egentligen inte bryr sig om eftersom för honom gäller Bayern först, och som Merkel vill ha medan allt fler inte vill ha henne.

Så det kan behövas rejäla portioner tålamod och kreativitet för att få ihop något. Och det kan dröja en bra bit in på nästa år säger bedömarna. Kanske ända till påsk. Men vid det laget lär väl ingen tro på att det är klart, att det har löst sig med regeringen, med tanke på att påskdagen infaller på 1 april.