Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
2:58 min
Om Nobelsk röra: Jens Möller i Oslo
Fre 08 dec 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 8 december 2017. Oslo.

Oslo fredag. 

En viss nobelsk röra råder i den här staden. På söndag ska det som ibland kallas världens mest prestigefyllda pris delas ut här i Oslo, och Nobels fredspris 2017 går till antikärnvapenkampanjen Ican.

Personligen ser jag fram mot att återigen få vara på plats i Oslos ståtliga rådhus, fast vi journalister får hålla oss på läktaren på andra våningen och titta ner på spektaklet i rådhushallen. Kanske har det med klädstil att göra. Journalistkåren har rykte om sig att generellt vara ganska sluskigt klädd, och jag kan konstatera att en del rykten faktiskt ligger skrämmande nära sanningen.

Hundratals Nobel-gäster är däremot tillräckligt snyggt klädda för att få sitta där nere, och bland dem märks medlemmar i den norska kungafamiljen och den norska regeringen. Dessutom är hela Oslos diplomatkår på plats, med ambassadörer från alla världens hörn. Eller, rättare sagt, så brukar det vara. I år kommer det vara märkbara revor i diplomatkåren. Flera ambassadörer väljer att avstå från Nobelfirandet, enligt flera källor i protest mot årets fredspristagare. Kärnvapenländerna USA, Frankrike och Storbritannien kommer att skicka diplomater på lägre nivå till fredsprisceremonin. Den amerikanska ambassaden i Oslo har sagt i ett uttalande att sommarens FN-avtal om förbud mot kärnvapen, ett avtal som Ican har varit drivande för, "kommer inte göra världen mer fredlig. Avtalet kommer inte resultera i att ett enda kärnvapen blir eliminerat, och det kommer inte öka något lands säkerhet". Hävdar USA, alltså.

Även kärnvapenländerna Indien, Pakistan och Kina låter bli att skicka sina Osloambassadörer till ceremonin på söndag, uppger nyhetsbyrån AFP. Oklart om även det är en protest mot årets pristagare.

Bortsett från världspolitiskt gruff kring fredspriset så har Norge även sin helt nationella Nobelröra. Högerpopulistiska Fremskrittspartiet ville ge sin gamle partiledare, den kontroversielle Carl I Hagen, en av fem platser i den norska Nobelkommittén. Men det har vållat ramaskri bland politiska motståndare och en het debatt i Norge. Idag väntas slutsnurren i en avancerad politisk piruett som av allt att döma kommer leda till att att Carl I Hagens Nobeldröm krossas, via ett beslut i Stortinget.
Det heter Nobels fredspris, men jag tänker att ett mer passande namn, åtminstone i år, kanske vore Nobels stridspris.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Gazas sorg Kl 10:00(3:20 min)

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Utrikeskrönika 21 maj. Jerusalem.

Om det gröna gräset på andra sidan Fre 18 maj kl 10:00(3:17 min)

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Tårtor och minnet av ett folkmord: Samuel Larsson... Tor 17 maj kl 10:00(3:22 min)

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Cyklarna som invaderar Berlin Ons 16 maj kl 10:00(3:10 min)

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Bakom det Thailändska leendet kokar det Tis 15 maj kl 10:00(3:26 min)

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".