Om Nobelsk röra: Jens Möller i Oslo

2:58 min

Utrikeskrönikan den 8 december 2017. Oslo.

Oslo fredag. 

En viss nobelsk röra råder i den här staden. På söndag ska det som ibland kallas världens mest prestigefyllda pris delas ut här i Oslo, och Nobels fredspris 2017 går till antikärnvapenkampanjen Ican.

Personligen ser jag fram mot att återigen få vara på plats i Oslos ståtliga rådhus, fast vi journalister får hålla oss på läktaren på andra våningen och titta ner på spektaklet i rådhushallen. Kanske har det med klädstil att göra. Journalistkåren har rykte om sig att generellt vara ganska sluskigt klädd, och jag kan konstatera att en del rykten faktiskt ligger skrämmande nära sanningen.

Hundratals Nobel-gäster är däremot tillräckligt snyggt klädda för att få sitta där nere, och bland dem märks medlemmar i den norska kungafamiljen och den norska regeringen. Dessutom är hela Oslos diplomatkår på plats, med ambassadörer från alla världens hörn. Eller, rättare sagt, så brukar det vara. I år kommer det vara märkbara revor i diplomatkåren. Flera ambassadörer väljer att avstå från Nobelfirandet, enligt flera källor i protest mot årets fredspristagare. Kärnvapenländerna USA, Frankrike och Storbritannien kommer att skicka diplomater på lägre nivå till fredsprisceremonin. Den amerikanska ambassaden i Oslo har sagt i ett uttalande att sommarens FN-avtal om förbud mot kärnvapen, ett avtal som Ican har varit drivande för, "kommer inte göra världen mer fredlig. Avtalet kommer inte resultera i att ett enda kärnvapen blir eliminerat, och det kommer inte öka något lands säkerhet". Hävdar USA, alltså.

Även kärnvapenländerna Indien, Pakistan och Kina låter bli att skicka sina Osloambassadörer till ceremonin på söndag, uppger nyhetsbyrån AFP. Oklart om även det är en protest mot årets pristagare.

Bortsett från världspolitiskt gruff kring fredspriset så har Norge även sin helt nationella Nobelröra. Högerpopulistiska Fremskrittspartiet ville ge sin gamle partiledare, den kontroversielle Carl I Hagen, en av fem platser i den norska Nobelkommittén. Men det har vållat ramaskri bland politiska motståndare och en het debatt i Norge. Idag väntas slutsnurren i en avancerad politisk piruett som av allt att döma kommer leda till att att Carl I Hagens Nobeldröm krossas, via ett beslut i Stortinget.
Det heter Nobels fredspris, men jag tänker att ett mer passande namn, åtminstone i år, kanske vore Nobels stridspris.