Upptrappat kvällstidningskrig efter metoo, om krisen på Aftonbladet och politisk långbänk om mediestöd

35 min
Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

• Kärleksförklaring tolkades som krigsförklaring och Expressens reporter metoo-anklagad
I veckan skrev Expressens chefredaktör Thomas Mattson en söndagskrönika om Aftonbladet med rubriken “Kärleksförklaring till Aftonbladet”. Men många har tolkat den som en krigsförklaring, lägligt publicerad när motståndaren ligger däckad. I krönikan namnger han, för första gången, två Aftonbladet-profiler som anklagats under metoo-uppropet. Samtidigt skriver han inte ett ord om den granskning som Aftonbladet gjort, och som rör en känd reporter på Expressen. 
Reportrar: Jonna Westin och Therese Rosenvinge.

• Vad händer på Aftonbladet efter förtroendekrisen och Sofia Olsson Olséns sjukskrivning?
Förra veckan rapporterade  flera medier om hur Aftonbladet skakas av tumult och förtroendekris. Det har handlat om metoo-anklagelser mot medarbetare, hur dessa hanterats journalistiskt, nya vittnesmål om sexuella trakasserier internt, om en sparkad kolumnist och så om ett begravt Dokument med internt missnöje som följd. I måndags kom nyheten att publisher Sofia Olsson Olsén sjukskriver sig efter höstens hårda tryck. Hur är stämningen på redaktionen den här veckan? Och vad händer framåt? Reporter: Therese Rosenvinge.

• TT om utredning efter #metoo
Nu har de första utredningarna som olika mediehus tillsatt till följd av metoo blivit klara. Förra veckan offentliggjorde TV4 en extern rapport med svidande kritik och nu i veckan fick TT Nyhetsbyrån svart på vitt att de också brustit på en lång rad punkter när kvinnor slagit larm. Intervju med TT:s VD Jonas Eriksson. Reporter: Therese Rosenvinge.

• Framtidens mediestöd i politisk långbänk – vad händer?
Vid sidan om frågan om framtidens public service är den stora mediepolitiska frågan just nu den om framtidens presstöd. Här verkar nu den tidigare skådade samarbetsviljan mellan de politiska blocken vara helt bortblåst. Problemet, och det är ett politiskt problem för kulturminister Alice Bah Kuhnke och kulturdepartementet, är att det börjar bli bråttom. Så en hel bransch undrar just nu, vad händer egentligen? Reporter: Johan Cedersjö. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.03
  Nahtaivel - Be Productive
  Album: Pon Farr
  Bolag: Wave Records
 • 11.05
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande