Möt skådespelaren och regissören Philip Zandén

27 min

Veckans gäst hos Anneli Dufva är Philip Zandén, skådespelare och regissör, som sedan många år huvudsakligen är knuten till Stockholms Stadsteater, men just nu aktuell i Spelman på taket i Malmö.

Philip Zandén är skådespelare och regissör, född 1954 i Göteborg, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö, där han blev klar 1979.

 Sedan 80-talet har han arbetat på Stockholms Stadsteater, där han fick ett gammaldags genombrott, kan man säga, med rollen som Amadeus i Peter Shaffers pjäs. Han jobbade i många år på Unga Klara med regissören Suzanne Osten.

 Zandén har spelat ”allt”: Ibsen, Shakespeare, Shaw, Strindberg…

Och han har även regisserat Ibsen, Strindberg och Shakespeare - till exempel Hamlet, Ett Dockhem och Fadern. Han satte upp Jobs lidande på Judiska Teatern och senast den nyskrivna Bortförd vid midnatt av Mark Hayhurst på Stockholms Stadsteater i våras.

 Han gjorde också rollen som Albert Speer på Göteborgs Stadsteater år 2001. 2002 gjordes en överföring av Göteborgs Stadsteaters succéföreställning och den går att se här i SVTs Öppet arkiv.

Åren 1998-2001 var han teaterchef på Malmö Musikteater.

Och han har gjort en hel del film och tv: Mai Zetterlings Amorosa, Suzanne Ostens Skyddsängeln och Bröderna Mozart, Susanne Biers Freud flyttar hemifrån och Pensionat Oskar, han har varit med i Van Veeteren tv-serien och nyligen i skilsmässokomedin Jag älskar dig.

Och nu under hösten 2017 har Philip Zandén spelat musikal i Malmö – Spelman på taket i regi av Orpha Phelan.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.06
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records