KONSERT: Göteborgs Symfoniker, Truls Mørk, Santtu-Matias Rouvali och Svenska Kammarkören

Här finns inget ljud

Njut av det ljuva livet i Italien, hör den fasliga historien om Taras Bulba och låt dig hänföras av mästercellisten Mørk i Prokofjevs tekniskt krävande men ack så melodirika musik.

Truls Mørk är otvetydigt en av vår tids största musiker, berömd för sin sjungande ton – när han spelar upphör gränsen mellan musiker och instrument. Vänskapen med Göteborgs Symfoniker går långt tillbaka. Första gången han spelade tillsammans med Sveriges nationalorkester var redan 1989 och efter drygt 25 år och 22 konserter tillsammans med symfonikerna var han förra säsongen Artist in Residence i Göteborgs konserthus. 

Och så Göteborgs Symfonikers nye chefsdirigent med det röda bångstyriga håret som nästan fungerar som ett varumärke: Santtu-Matias Rouvali. Han startade sin musikkarriär som slagverkare men valdes 2011 ut som en av fyra unga dirigenter till Dudamel Fellowship Program, en utbildning hos Los Angeles Philharmonic, och efter det tog dirigentkarriären ordentlig fart. Sedan några år tillbaka är han chefsdirigent för Tammerfors Stadsorkester och gör gästspel hos världens ledande orkestrar som Los Angeles Philharmonic och Philharmonia i London. Däremellan samlar denne 31-åring energi hemma hos familjen på gården utanför Helsingfors, med jakt, fiske och saunabad.   

Prisbelönta Svenska Kammarkören och Simon Phipps kommer i kvällens andra del att ta oss med på en liten resa till Italien med musiken som väcker de svallande känslorna, kärleken och livsglädjen till liv – La dolce vita! Sedan starten 1997 leds Svenska Kammarkören av Phipps som är utbildad vid King’s College i Cambridge och som senare studerat sång och dirigering i London, München och Manchester. 

P2 Live: Konsert med Göteborgs Symfoniker. Solist: Truls Mørk, cello. Dirigent: Santtu-Matias Rouvali.
1. Bedřich Smetana: Moldau ur Mitt fosterland.
2. Sergej Prokofjev: Sinfonia concertante (1951).
3. Leoš Janáček: Taras Bulba (1913).
Konsert 4 maj 2017 Göteborgs konserthus. 

P2 Live: La dolce vita – Konsert med Svenska kammarkören. Bernt Wilhelmsson, piano. Dirigent: Simon Phipps.
1. Giovanni Gabrieli: Jubilate deo.
2. Claudio Monteverdi: Ecco mormorar l’onde och Si ch’io vorrei morire.
3. Lars Johan Werle. Canzone 126 di Petrarca.
4. Franz Liszt: Les jeux d’eaux a la villa d’Este (Fontänerna vid villa d’Este).
Konsert 23/10 2016 Artisten.

Producent: Urban Hägglund
Programledare: Erika Libeck Lindahl