Sibirien av Umberto Giordano

Här finns inget ljud

Glödande kärlek i ett iskallt landskap. Hör denna sällan spelade opera från verismens guldålder i ett framförande från Berliozoperan i Montpellier

Umberto Giordanos opera Sibirien uruppfördes på La Scala i Milano den 19 december 1903. Någon större framgång vid premiären blev det inte,  trots att man hade många storsångare i rollerna. Egentligen var det så att Puccinis Madame Butterfly skulle ha spelats den här kvällen, men den föreställningen blev inställd, så sångarna fick i all hast repetera in Sibirien i stället.

Senare framföranden av operan blev mer lyckosamma, som exempelvis de i Paris och 1906, då den uppfördes i New Orleans.

Det handlar här om kärleken mellan den förförda och utnyttjade Stefana och hennes älskade löjtnant Vasilij. Löjtnanten dödar furst Alexis i en duell. Alexis har mer eller mindre köpt Stefana av skurken och lurendrejaren Gleby och upptäcker Stefana och Vasilij i en tête-à-tête, därav duellen.

Vasilij döms till Sibiriens iskalla straffkolonier för dråpet och Stefana beslutar sig för att följa honom dit. Efter en tid av umbäranden och slit, beslutar sig Stefana för att hon och Vasilij ska rymma. Kommer de att lyckas? Hör hur det går i lördagens operaföreställning i P2, 19.00.

Opera i tre akter. Libretto: Luigi Illica.
I rollerna:
Stefana - Sonja Jontjeva.
Vasilij - Murat Karahan.
Nikona - Catherine Carby.
Ivan och En kosack - Marin Jontjev.
En flicka - Anaïs Constant.
Walinoff, En kapten och Guvernören - Riccardo Fossi.
Gleby - Gabriele Viviani.
Alexis och En sergeant - Alvaro Zambrano.
Miskinskij och En lam man - Jena-Gabriel Saint-Martin.
En inspektor - Laurent Sérou.
Montpelliers nationalorkester med kör.
Dirigent: Domingo Hindoyan.

Konsertframförande 22/7 2017, Berliozoperan, Montpellier.
Från franska radion.