Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Den bästa elektroniska musiken och ljudkonsten.
Ett avsnitt från Elektroniskt i P2
Drönande drones
Lör 06 jan kl 22:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Laraaji är en riktig legend inom ambientmusiken. Precis som Ellen Arkbro och Maria W Horn (från Sthlm Drone Society) använder han drones för att förändra vårt sätt att lyssna. Här möter du alla tre!

En som tidigt började utforska drones för ljudens meditativa egenskaper är Laraaji - som kanske är mest känd för att han tillsammans med Brian Eno skapade det banbrytande albumet Ambient 3 (Day of Radiance) år 1980. Sedan dess har Laraaji fortsatt att rikta in sig på det långsamma musiklyssnandet - bland annat i förra årets skivor Sun Gong och Bring On The Sun. Vi ringde upp en glad och skämtsam Laraaji i hemmet i New York.

För några år sedan bildades Sthlm Drone Society, bland annat som en reaktion på det alltför starka fokuset på scenartister och för att främja ett annorlunda sätt att lyssna. En av grundarna, Maria W Horn, berättar om varför drones kan vara politiska.

Ett av 2017 års starkaste album var For Organ and Brass av kompositören Ellen Arkbro. På den använder hon sig av långa orgeldrones. Men det är varken första eller sista gången som Ellen låter droneljud inta en central del i sina kompositioner. Hon har även gjort mycket elektroniskt material som innehåller drones. I programmet berättar hon också om sin tid tillsammans med dronemusikföregångaren La Monte Young.

Det blir också musik av Malmö Nya Dronesällskap och en rapport från London. Nytt i Elektroniskt i P2 är nämligen att vi då och då kommer att få en rapport från en korrespondent någonstans i världen. Först ut är journalisten Elisavet Sotiriadou som rapporterar om en tankeväckande ljud- och bildinstallation i London.

Musik som spelats i avsnittet

 • 22.03
  Maria W Horn - Minutiae
  Maria W Horn
  Etikett: XKATEDRAL
 • 22.30
  Malmö Nya Dronesällskap - Det Första Tecknet; Jätten
  Kompositör: Malmö Nya Dronesällskap
  Bolag: Self Release
 • 22.44
  Laraaji & Brian Eno - Meditation #1
  Kompositör: Laraaji &amp, Brian Eno
  Bolag: Editions Eg
 • 22.52
  Laraaji - Ocean Flow Zither
  Album: Bring On The Sun
  Kompositör: Laraaji
  Bolag: All Saints
 • 23.08
  Laraaji - Sun Gong No 2
  Album: Sun Gong
  Kompositör: Laraaji
  Bolag: All Saints
 • 23.13
  Laraaji - Sun Gong No 1
  Kompositör: Laraaji
  Bolag: All Saints
 • 23.26
  Ellen Arkbro - Three
  Album: For Organ and Brass
  Kompositör: Ellen Arkbro
  Bolag: Subtext
 • 23.35
  Ellen Arkbro - Dresden Organ Concert
  Kompositör: Ellen Arkbro
  Bolag: Promo
 • 23.40
  Berg - Tranås Drone Recordings Pt 2
  Kompositör: Berg
  Bolag: Promo
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Elektroniskt i P2
Digital media Lör 21 apr kl 22:00(120 min)

Tyska Errorsmith och koreanska Heejin Jang är två producenter som väljer det digitala soundet. För dem är datorn det ultimata musikinstrumentet.

Tyska Errorsmith och koreanska Heejin Jang är två producenter som väljer det digitala soundet. För dem är datorn det ultimata musikinstrumentet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".