Drönande drones

Här finns inget ljud

Laraaji är en riktig legend inom ambientmusiken. Precis som Ellen Arkbro och Maria W Horn (från Sthlm Drone Society) använder han drones för att förändra vårt sätt att lyssna. Här möter du alla tre!

En som tidigt började utforska drones för ljudens meditativa egenskaper är Laraaji - som kanske är mest känd för att han tillsammans med Brian Eno skapade det banbrytande albumet Ambient 3 (Day of Radiance) år 1980. Sedan dess har Laraaji fortsatt att rikta in sig på det långsamma musiklyssnandet - bland annat i förra årets skivor Sun Gong och Bring On The Sun. Vi ringde upp en glad och skämtsam Laraaji i hemmet i New York.

För några år sedan bildades Sthlm Drone Society, bland annat som en reaktion på det alltför starka fokuset på scenartister och för att främja ett annorlunda sätt att lyssna. En av grundarna, Maria W Horn, berättar om varför drones kan vara politiska.

Ett av 2017 års starkaste album var For Organ and Brass av kompositören Ellen Arkbro. På den använder hon sig av långa orgeldrones. Men det är varken första eller sista gången som Ellen låter droneljud inta en central del i sina kompositioner. Hon har även gjort mycket elektroniskt material som innehåller drones. I programmet berättar hon också om sin tid tillsammans med dronemusikföregångaren La Monte Young.

Det blir också musik av Malmö Nya Dronesällskap och en rapport från London. Nytt i Elektroniskt i P2 är nämligen att vi då och då kommer att få en rapport från en korrespondent någonstans i världen. Först ut är journalisten Elisavet Sotiriadou som rapporterar om en tankeväckande ljud- och bildinstallation i London.

Musik som spelats i avsnittet

 • 22.03
  Maria W Horn - Minutiae
  Maria W Horn
  Etikett: XKATEDRAL
 • 22.30
  Malmö Nya Dronesällskap - Det Första Tecknet; Jätten
  Kompositör: Malmö Nya Dronesällskap
  Bolag: Self Release
 • 22.44
  Laraaji & Brian Eno - Meditation #1
  Kompositör: Laraaji &amp, Brian Eno
  Bolag: Editions Eg
 • 22.52
  Laraaji - Ocean Flow Zither
  Album: Bring On The Sun
  Kompositör: Laraaji
  Bolag: All Saints
 • 23.08
  Laraaji - Sun Gong No 2
  Album: Sun Gong
  Kompositör: Laraaji
  Bolag: All Saints
 • 23.13
  Laraaji - Sun Gong No 1
  Kompositör: Laraaji
  Bolag: All Saints
 • 23.26
  Ellen Arkbro - Three
  Ellen Arkbro
  For Organ and Brass
  Etikett: Subtext
 • 23.35
  Ellen Arkbro - Dresden Organ Concert
  Kompositör: Ellen Arkbro
  Bolag: Promo
 • 23.40
  Berg - Tranås Drone Recordings Pt 2
  Kompositör: Berg
  Bolag: Promo