Månadens diktare: Elsa Grave

Här finns inget ljud

Dikt: ur "Kärlekens nidvisor" Uppläsning: Maria Ericson

Den 17 januari är det 100 år sedan Elsa Grave föddes i Norra Vram i Skåne där hon också tillbringade sin barndom. Efter studenten 1938 flyttade hon till Paris för konststudier. Sedan följde studier i bland annat romanska språk och konsthistoria i Lund. 
Fyrtiotalet har kallats ”de kvinnliga lyrikernas genombrotts-decennium”. Elsa Grave var en av dem, tillsammans med Rut Hillarp, Maria Wine och Anna Greta Wide. Grave debuterade 1943  med diktsamlingen "Inkräktare" och med samlingen "Bortförklaring" befäste hon fem år senare sin position i det svenska litterära avantgardet. Existentialismen, absurdismen och surrealismen påverkade henne och till det lade hon sin högst personliga bildvärld där det finns fantasidjur och absurda och groteska ordsammanställningar.
Elsa Grave skriver om par-, mor- och barnrelationer. Om människans dubbla identiteter, ambivalenser och självdestruktivitet. I den sena diktningen tar samtidsfrågor som kärnkraft och miljö fokus. Hon var aktiv i det nybildade Miljöpartiet på åttiotalet och kandiderade till val.
Elsa Grave avled 2003.

MUSIK Robert Schumann: Der Dichter spricht

EXEKUTÖR Valdimir Ashkenazy

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.00
  Robert Schumann - Kinderszenen (Op 15)
  Vladimir Ashkenazy
  Etikett: DECCA
 • 12.04
  Vladimir Ashkenazy - Schumann: Kinderszenen, Op.15 - 13. Der Dichter spricht
  Vladimir Ashkenazy
  Classics for Children
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.