Vad ska hända med husen efter jordskalvet i Mexiko?

Här finns inget ljud

Dessutom: France Gall hedras, och dagens essä frågar om man verkligen bör ägna sig åt saxhopp på Friskis istället för att knulla och slåss.

Nattens Golden Globe var årets första gala i filmbranschen och självklart frågar vi oss hur metoo-uppropet präglade festen. Oprah Winfrey tog bladet från munnen och Barbra Streisand konstaterade att hon blev den första regissören som är kvinna att få pris, för Yentl. Och hittills den enda för den delen. Karin Svensson kommenterar.

I Mexiko har myndigheterna beslutat att riva en serie bostadshus i delstaten Oaxaca efter att de skadades i en jordbävning i höstas, men boende och kulturintresserade protesterar och vill istället bevara husen som är i traditionell stil. Frilansjournalisten Åsa Welander har besökt Ixtaltepec.

Den franska sångerskan France Gall avled i helgen. Mest känd är hon hos oss för sin Eurovision-vinst 1965 med Poupée de cire, poupée de son, men även med Ella, elle l' a 1987. Margareta Svensson rapporterar om reaktionerna i Frankrike.

Lars Hermansson har läst Lars Noréns nya bok, andra delen av Fragment. Är Norén maximalist eller minimalist, funderar han över. Den massiva ansamlingen av halvbra sentenser får till slut kvantitet att övergå i kvalitet.

Denna vecka tar sig OBS an Freud och försvarsmekanismerna. I dagens OBS-essä funderar poeten Aase Berg över vilka sätt det finns att sublimera, att omvandla vissa drifter till nåt konstruktivt istället. Men är ett pass på Friskis verkligen rätta sättet att trycka undan dem på?

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.09
  Lana Del Rey - Get Free
  Album: Lust For Life
  Bolag: Universal Music
 • 13.10
  Radiohead - Creep
  Album: Now!...Anglo Anthems
  Bolag: Parlophone UK
 • 13.11
  France Gall - Poupée de cire, poupée de son
  Album: Poupée de cire, poupée de son (Remastered)
  Bolag: Caribe Internacional Tres
 • 13.11
  France Gall - Laisse tomber les filles
  Album: Les années 60: Les plus belles chansons (50 titres originaux)
  Bolag: GM Collection
 • 13.12
  France Gall - Ella, Elle L'A (Live 88)
  Album: Le Tour De France (Remasterisé)
  Bolag: WM France
 • 13.16
  France Gall - Babacar
  Album: Evidemment
  Bolag: WM France