Vad händer med #metoo-rörelsen i resten av världen?

50 min

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från subjekt till – något annat.

Vi hör rapporter från Kajsa Boglind i USA, Lotten Collin från Latinamerika, Margareta Svensson från Sydeuropa och kulturkorrespondenten Naila Saleem. Dessutom kommer kulturredaktionens Fredrik Wadström, före detta Rysslandskorrespondent, till studion för att ge en lägesrapport från den regionen.

P1 Kulturs Anna Tullberg har också träffat Toril Moi, norsk litteraturprofessor vid ansedda Duke University i USA. Hennes senaste bok handlar om språk och verklighet - och hon talar om hur #metoo- och kvinnorörelsen satt ord på tidigare odefinierade erfarenheter. Och om hur Anders Behring Breivik knappt kunde sätta ord på sina läror.

Vi återutsänder även Jenny Telemans uppskattade OBS Essä från i november - om att som kvinna plötsligt förvandlas från subjekt till någonting annat. 

Programledare: Roger Wilson.
Producent: Mattias Berg.