Robert Lepage får en egen teater

16 min

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

Robert Lepage har i trettio års tid fängslat publiken världen runt med sina fantasifulla föreställningar. Nu får han en egen hemmascen i Kanada.

Jag kommer till centralstationen Gare du Palais i Quebec City med tåget från Montreal. Resan har gått genom ett nästan övernaturligt färgsprakande höstlandskap i rött, gult och orange.

Hit till Québec kom Alfred Hitchcock i början av 50-talet för att spela in sin film "I Confess", som blev ett suggestivt porträtt av dåtidens Quebec. Sen dess har Québec fått en annan skildrare i stadens egen son, den världsberömda teaterkonstnären Robert Lepage. Nu äntligen får han sin egen teater och jag är här för att träffa honom.

– Vi vill skapa en modern teater för det här århundradet, där konstnärer från alla områden ska kunna mötas och arbeta med den modernaste tekniken, säger Robert Lepage och poängterar att han kanske är litet väl ambitiös och pretentiös när han säger så, men det är hans målsättning med den nya teatern Le Diamant, Diamanten.

– Men vi ville också ha en plats som skulle vara en fri yta och nu får vi en ny flexibel teater som vi kan använda som vi vill, påpekar lägger Robert Lepage.

Det var här i Quebec City som Robert Lepage föddes 1957 och han har blivit hemstaden trogen, samtidigt som han i trettio års tid turnerat världen runt med sina uppmärksammade föreställningar. Han är teaterregissör, skådespelare, manusförfattare och filmregissör. Särskilt hans sätt att använda ny teknik har väckt stort uppseende. Alltifrån de stora, tekniskt mycket avancerade föreställningarna på Metropolitan- operan till små enmansföreställningar, präglade av scenisk magi.

Nu får vi en ny flexibel teater som vi kan använda som vi vill

Ett axplock - The Dragons trilogy", "The Seven Streams of the River Ota," "The Andersen Project", "Playing Cards", den senaste självbiografiska "887" - och inte minst den här:

Lepages film "The Far side of the moon"- Kanadas Oscarsbidrag 2005- bygger på pjäsen med samma namn, som den svenske manusförfattaren och regissören Peder Bjurman kom med originalidén till. Far Side of the moon spelas fortfarande, sjutton år efter premiären. I höst i bland annat Bryssel och Paris, men den spelas just nu inte i Quebec.

– Det främsta skälet till att ha en egen teater är förstås att få en hemmascen här i Quebec City så att vi kan arbeta fram och spela föreställningar här innan vi åker ut i världen på turné, säger Robert Lepage som verkligen längtar efter sin nya teater.

Den nya teatern Le Diamant ska ligga vid Place d´Youville. Det är en strategisk plats minst sagt, alldeles vid stadsmuren och Port Kent som leder in till gamla stans huvudgata. Man har sparat ytterväggarna på det gamla KFUM-huset och bakom den fasaden ska teaterbyggnaden växa upp, formad som en facett-slipad glaslåda som för tankarna till just en diamant. Diamanten kommer att ligga precis intill det gamla tegelhuset Le Capitol som inhyser en teatersalong, ett hotell och en restaurang. Där satt faktiskt Alfred Hitchcock och smorde kråset på premiärfesten när "I Confess" hade haft galapremiär här i Quebec en vinterkväll 1952.

En dröm som går i uppfyllelse

Den nya teatern beräknas stå klar 2019 och Diamanten är också tänkt att bli en magnet för internationella gästspel - teater, nycirkus, opera och film.

Hur känns det nu när du kommer att få din egen drömteater?

– Ja det är förstås en dröm som går i uppfyllelse, svarar Robert Lepage och ler stort.

--Så länge jag kan minnas har jag skickat ut mina föreställningar i världen, nu är det dags att även kunna bjuda in publiken hit till Quebec.