Vård åt alla oavsett plånbok: Johan Bergendorff, Jakarta.

3:28 min

Utrikeskrönika den 14 december 2017. Jakarta.

Jakarta torsdag.

Klockan var tre på natten när Henny märkte att hennes fyra månader gamla dotter Deborah hade svårt att andas. Den lilla flickan hade hostat och varit förkyld några dar.

Hennys man Rudianto var också vaken. Tillsammans kastade de sig upp på familjens motorcykel i bara pyamas och körde i ilfart till närmsta sjukhus 10 minuter bort - privatsjukhuset Mitra Keluarga. Där fick lilla Deborah syrgashjälp, men läkaren på akuten konstaterade snart att hon behövde läggas in på barnintensiven i respirator.

Fast för att göra det krävde sjukhuset en förskottsbetalning på nära 20 miljoner rupier motsvarande 12000 kronor.

Henny som jobbar med bagage på flygplatsen hade bara 3000 kronor på sitt bankomatkort, men blev lovad av arbetsgivaren att de skulle låna henne resten av pengarna och sätta över på kontot under dagen. Dock så vägrade det flotta privatsjukhuset ge den livräddande insatsen på krita.

Till saken hör att Indonesiens regering lovat alla medborgare allmän sjukvård finansierad via en obligatorisk sjukförsäkring före år 2019 och Henny hade betalt sina avgifter till systemet. Men privatsjukhuset ansåg att de får så lite ersättning per patient av staten att därför vägrat ansluta sig. De hänvisade istället de desperata föräldrarna till att leta upp nått annat sjukhus med respirator.

Rudianto körde runt till två andra i närheten, ett privat och ett statligt men båda hävdade att deras respiratorplatser var upptagna. Kanske var det så. Eller kanske tyckte även de här sjukhusen att ersättningen från staten var för dåligt, misstänker Rudianto i efterhand.

Efter sex timmar i akutens väntrum dog lilla Deborah av syrebrist. Henny skrev på Facebook vad som hänt och historien spreds som en löpeld i landet. Indonesiska ministrar uttalade att alla akutpatienter minsann måste ges vård oavsett plånbok. Tre chefer på privatsjukhuset sparkades. Advokater flockades kring familjen och ville stämma. Men Henny konstaterar att det inte kommer ge henne dottern åter. Vad hon önskar är att ingen annan förälder ska genomlida samma vanmakt. Att Indonesiska regeringen fixar det underfinansierade sjukvårdssystemet.

Hon betalar gärna mer än 50 kronor i månaden bara hon kan känna sig säker på att läkarna och sköterskorna verkligen kommer göra allt de kan om hennes tre barn i livet blir sjuka. Till nästa år ska alla 260 miljoner indonesier vara anslutna i den obligatoriska sjukförsäkringen. Just nu är det drygt 70 procent och med ett svagt och mycket stormaskigt skyddsnät i landet som består av 17000 öar.

Hälften av jordens människor saknar fortfarande tillgång till vård som de har råd med och där allt görs som går för att rädda deras liv enligt en ny rapport från WHO och Världsbanken. 100 milljoner personer pressas till extrem fattigdom varje år på grund av vårdräkningar de inte kan betala.

Redan för 70 år sedan så när Världshälsoorganisationen bildades så slogs det fast att varje människa på jorden har rätt till grundläggande hälsovård oavsett plånbok eller bakgrund. Nu har FNs hållbara utvecklingsmål satt ett datum när det här ska vara uppfyllt. År 2030, om bara 13 år. Men för lilla Deborah i Indonesien är det redan för sent.