Den mångfacetterade Joseph Roth, ny bok om en uppväxt i en judisk by i Stockholm och samhällskritiken i svenska deckare under lupp

Här finns inget ljud

Reportage om ny avhandling som avlivar myten om den samhällskritiska svenska kriminallitteraturen. I dagens essä om försvarsmekanismer ställs frågan: Är andras brister egentligen mina egna?

Svensk kriminallitteratur brukar ofta omtalas som särskilt samhällskritisk. Hur väl stämmer den utsagan? Karl Berglund, doktor i litteratursociologi vid Uppsala Universitet, har undersökt saken i avhandlingen "Mordens marknad". Reportage av Hanna Jedvik.

Hur var det att växa upp i en judisk shtetl, en by, mitt i Stockholm på 50-talet? Ekonomen och humanekologen Kenneth Hermele intervjuas om sin nya självbiografiska bok "En shtetl i Stockholm".

Den österrikiske författaren Joseph Roth skrev böcker i en mängd olika genrer i början av förra seklet. Hans storslagna släktkrönika "Radetzkymarschen" kom i svensk nyöversättning förra året. Gunnar Bolin har läst och haft roligt.

Att sortera sopor kan vara svårt, men att sortera vårt inre är ännu svårare. I dagens OBS-essä funderar psykologen Teresa Tönisberg på vad vi ska göra med alla känslor som projiceras på andra - och på hennes hemstad Malmö.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.09
  Nils Berg, Kalle Carmback, Mattias Hellberg - Min bästa dag
  Album: I en stad
  Bolag: Hoob Records
 • 13.10
  Nils Berg, Kalle Carmback, Sarah Riedel - Tandfen
  Album: I en stad
  Bolag: Hoob Records