Underkastelse på scen och 40 år i soulradions tjänst

Här finns inget ljud

Houellebecqs Underkastelse har premiär som monolog i Göteborg. Mats Nileskär firar 40 år som radiojournalist i soulens tjänst. Kubansk litteratur uppmärksammas internationellt - men är okänd i landet.

I morgon fredag är det Sverigepremiär för teaterversionen av den franske författaren Michel Houellebecqs roman Underkastelse, på Göteborgs Stadsteater - en dystopisk berättelse om identitet och religion. P1 Kultur har träffat skådespelaren Lucas Svensson och regissören Emil Graffman

Han är en av Svensk radios mest kända röster och imorgon är det 40 år sedan han för första gången sände programmet Soul Corner - Mats Nileskär är gäst i dagens program.

För en tid sedan visade MOMA i New York en miniutställning med böcker från ett litet privat förlag i Matanzas på Kuba. Det speciella med böckerna var att de alla var handgjorda. Varje exemplar ett konstverk i sig, unikt och numrerat. Men att böcker visas i New York, medan samma böcker är fullständigt okända på Kuba illustrerar också den motsägelsefullhet som idag karaktäriserar det kulturella livet på den karibiska ön, snart 60 år efter revolutionens seger. Reportage av Lars Palmgren

Den som skyddslöst tog in världens plågor skulle överväldigas av ångest - därför är förnekandet nödvändigt. Men det är också både korkat och farligt, konstaterar författaren och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson i dagens essä, den avslutande delen i serien om Freud och försvarsmekanismerna.

Dessutom: I Veckans ord plockar Nina Asarnoj ett ord ur samtidssvenskan och försöker - utan att göra sig skyldig till allt för stora pinsamheter - förstå begreppets innebörd. Veckans ord är "cringe".

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson