Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:17 min
Frukthandlaren som satte världen i brand: Johan-Mathias Sommarström.
Mån 18 dec 2017 kl 10:00
Utrikeskrönika den 18 december 2017. Mellanöstern.

Mellanöstern Måndag 

Vad gjorde du för sju år sedan?

Jag har ingen aning om vad jag gjorde men jag vet däremot vad Mohammed gjorde, en helt vanlig, enkel kille på den tunisiska landsbygden.

I går för precis sju år sedan gick han till jobbet som vanligt, kanske hade han druckit en kopp te innan, ätit några oliver och en brödbit.

Kanske undrade han om det skulle bli en bra dag på jobbet eller om det skulle bli sådär prövande som det blev ibland, när polisen kom och trakasserade honom och krävde mutor för att han skulle få sälja sin frukt från sin enkla kärra.

Den här dagen, igår var det precis sju år sedan hade han tvingats köpa sin frukt på krita, han var skyldig leverantören 200 dollar men tänkte att han skulle kunna tjäna in det under dagen.

Men myndigheterna kom igen, en kvinna spottade honom i ansiktet, slog honom, förstörde frukten och förnedrade honom. Mohammed var knäck.

Han gick till guvernören för att protestera men guvernören ville inte ta emot.

Mohammed var förtvivlad. Han köpte en flaska bensin, hällde den över sig, tände på. 18 dagar senare dog han. Hans fall hade då uppmärksammats över hela landet, det hade demonstrerats för hans skulle, presidenten hade besökt honom på sjukhuset och på hans begravning deltog mer än 5000 personer.

Mohammed Boazizi hade satt en boll i rullning. Bollen av folkligt vrede och protester skulle störta landets president. Den rullade vidare till grannländerna där det blev inbördeskrig i Libyen och Syrien, våldsamma demonstrationer i Jemen och Egypten.

Mohammed Boazizi var förnedrad- han var fattig och förolämpad. Men han startade något vars konsekvenser ingen kunde förutse. Först var det folket som protesterade mot auktoritära regimer men sedan kom cynikerna och utnyttjade kampviljan för sina egna intressen.

Det tydligaste exemplet är nog Syrien där länder som Saudiarabien och USA redan från början skickade vapen till regimmotståndarna och där regimen använde sin tyngsta arsenal för att försöka slå ner missnöjet.

Effekterna av Boazizis handlingar är omfattande.

I spåren av protesterna och krigen har vi sett hur den extrema, militanta, islamismen vuxit. Hur terrorgrupper tagit för sig, hur folkmord utförts, hur miljontals människor tvingats lämna sina hem och hur hela samhällen slagits sönder.

Många av de utländska jihadisterna som tog värvning i al-Qaida och IS i Syrien och Irak kom precis som Mohammed Boazizi från Tunisien, många- men inte alla, var precis som han, från enkla förhållanden på landsbygden med skyhög arbetslöshet. Ungdomar utan hopp, lätta att hjärntvätta och göra till monster.

Det enda som behövdes var att ge dem självförtroende, uppmärksamhet och mening. Men det var ingen regering som gav dem det, det var terrorister. Så för att förhindra fler vidriga terrorsekter kanske man kan stoppa rekryteringsbasen, kanske kan fler behandlas med värdighet, få göra något meningsfullt, få betyda någon innan det är försent.

Den arabiska våren blev till höst, blev till vinter och kyla. Undrar vad fruktförsäljaren Mohammed själv hade tänkt om han sett vad hans handlingar lett till.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Om det gröna gräset på andra sidan Fre 18 maj kl 10:00(3:17 min)

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Utrikeskrönikan, torsdag 18 maj, Johanna Melén, Belgrad.

Tårtor och minnet av ett folkmord: Samuel Larsson... Tor 17 maj kl 10:00(3:22 min)

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Utrikeskrönikan. Kigali. 17 Maj.

Cyklarna som invaderar Berlin Ons 16 maj kl 10:00(3:10 min)

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Utrikeskrönikan. Berlin. 16 Maj.

Bakom det Thailändska leendet kokar det Tis 15 maj kl 10:00(3:26 min)

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

Utrikeskrönikan, Fernando Arias, New York Mån 14 maj kl 10:00(2:49 min)

Utrikeskrönikan, måndag 14 maj.

Utrikeskrönikan, måndag 14 maj.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".