Skuggor och ljus, del 1 - Joni Mitchell m fl

33 min

Kvinnliga singer/songwriters tog med sig erfarenheter, tankar och känslor ut ur skuggorna och in i ljuset på musikscenerna. Det första programmet av fyra om kvinnliga singer/songwriters då och nu.

Del 1 fokuserar på Polarpristagaren Joni Mitchell, men det kommer även att handla om svenska singer/songwriters urmoder Marie Bergman och några nutida svenskor som Marit Bergman, Annika Norlin/Säkert! och Laleh. Detta är ett av de första radioprogram som Laleh medverkade i.


Titeln Skuggor och ljus kommer från Joni Mitchells komposition Shadows and Light från 1976. I singer/songwriter-genren har kvinnor tagit sig stor plats. Med hjälp av musiken steg kvinnor och kvinnliga erfarenheter, tankar och känslor ut ur skuggorna och in i ljuset på musikscenerna.

Under 1970 och 80-talen fanns det en uppsjö av olika kvinnomusikgrupper och tjejband. Många av dem försvann på 90-talet och istället dök kvinnliga singer/songwriters återigen upp i stora skaror.

Många av dem knöt an till en historia. Vi utforskar denna brokiga musikskatt, både historiskt och i samtiden. Vilka ämnen skriver och sjunger kvinnor om? Hur gestaltar kvinnorna sina liv i sina texter? Har texterna politiskt innehåll?

Det handlar dessutom om några av bluesens stora kvinnliga singer/songwriters. Joan Armatrading deltar i en intervju från 1981. Och vi lyssnar på hur den först kända kvinnliga singer/songwritern, poeten Sappho från Lesbos, kunde ha låtit när hon talsjöng sina kärleksdikter utan sitt instrument barbiton, bas-kithara.

 

Spellista:

I will always be your soldier
Marit Bergman
Marit Bergman
Baby Dry Your Eye
RCA/BMG

Allt som är ditt
Annika Norlin
Säkert!
Label Razzia 056/ Family Tree Music

Like Fire Joan Armatrading
Joan Armatrading
Joan Armatrading, m fl
A&M 393 228-2

What Do You Want
Joan Armatrading
Joan Armatrading, m fl
To The Limit
A&M394732-

Sång till Iris
Marie Bergman
Marie Bergman m fl
Levande
Record Station
STAT CD 40

Mamma
Laleh
Laleh
Prinsessor
Lost Army/Warner Music

Shadows And Light
Joni Mitchell
Joni Mitchell, Persuasions m fl.
The Last Waltz
Rhino 8122782782

Prove It On Me Blues
Gertrude Ma Rainey
Gertrude Ma Rainey m fl. 1928
Sissy Man Blues: Straight & Gay Blues
Jass Records CD CH 504

Dirty No-Gooder’s Blues
Bessie Smith
Bessie Smith m fl.
Any Woman’s Blues 10-1-1929
New York, New York
Columbia 14476-D 

Shine
Joni Mitchell
Joni Mitchell
Shine
Starbuck’s HEAR MUSIC