Elsa Saajvoe-Kuninkhaan maassa, osa 1: Vesipinnan alla

9:59 min

Elsa följer med sin pappa och lillebror för att fiska. Morgonsolen lyser på den lilla fjällsjön och Elsa plockar bär. Men så hör hon ett stort plask. Hjälp! Jag sitter fast, ropar Mattias... / Elsa lähtee hänen papan ja pikkuveljen kans kalastamhaan. Aamuaurinko loistaa yli pikku tunturijärven ja Elsa kokoaa marjaa.

Om serien
Elsa i Saajvoe-kungens rike är en spännande och magisk berättelse om Elsa Laula som försöker rädda sin pappa och lillebror som hamnat i Saajvoe-kungens rike, nere under en sjö.

Elsa Laula fanns på riktigt
Berättelsen är en saga men Elsa Laula fanns på riktigt. Hon var en modig och viktig person som kämpade för samernas rättigheter under hela sitt liv.

Saajvoe-världen
I berättelsen träffar Elsa på Saajvoe-kungen som bor i ett eget rike. Saajvoe kan kanske enklast beskrivas som en slags parallell värld, där olika samiska heliga väsen, andar och mytologiska figurer bor.

Saajvoe brukar uppfattas som en vacker, ljus plats, men det är svårt att vandra mellan världarna. Det var egentligen något som endast nåjder, samernas heliga kvinnor och män, klarade av. Saajvoe-folket ansågs vara mycket vackra, och deras renhjordar sades vara helt vita.

Verklighet och saga vävs ihop
Barnradions berättelse om Elsa Laula blandar element från samisk mytologi, samtidigt som den bygger på Elsa Laulas faktiska liv. På så sätt blir sagans Elsa både fiktiv, och verklighetsbaserad på samma gång.

Samtidigt kan berättelsen kanske väcka tankar om att vara ung same idag. Precis som Elsa måste samiska barn leva i två världar - den samiska och den svenska - och det är inte alltid helt lätt. 

100-årsjubileum
I berättelsen skriver Elsa Laula både brev och böcker. Det gjorde hon i verkligheten också. Hon fick även till det första gemensamma samiska landsmötet i Trondheim 1917. I berättelsen kallas det för "mötet mellan fyra vindar". Det mötet firar 100-årsjubileum 2017.

 

Författare: Johan Sandberg Mcguinne och Anne Wuolab
Skådespelare: Jenny Hjort-Rova
Illustratör: Emma Fox Sandberg
Producent: Emilia Traneborn och Ida Brännström

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.54
  Sound Ideas - Underwater Vibraphone Accent
  Album: Musical Elements – Vibraphone Sound Effects
  Bolag: Hot Ideas 2014
 • 17.54
  Johan Anders Bær - Verdde - Guest Friend
  Album: Verdde - Guest Friend
  Bolag: Dat
 • 17.57
  Michael Hoyt - One Day I'll Walk
  Album: Moments in Time
  Bolag: Karma Yonten