Hur farliga är chipsen?

45 min

Ska vi äta chips till fredagsmyset eller är cancerrisken för stor? Kan datorprogram hjälpa flyktingar till jobb? Och hur mycket pengar förlorar vi på dålig återvinning av plast och andra material?

Cancerlarmet om chips och annat friterat fick stor uppmärksamhet för drygt 15 år sedan. Men ämnet akrylamid finns fortfarande kvar i potatissnacksen, visar återkommande nya undersökningar, senast nu i veckan. Hur ska man tänka kring chipsen? Vi träffar forskaren som en gång upptäckte faran och vi frågar också Livsmedelsverket.


I Vetenskapsradions Veckomagasin hör vi även om hur nya algoritmer, alltså datorprogram, kan hjälpa till att placera flyktingar på bättre platser i sitt nya hemland, så att chansen att få jobb blir större. En ny rapport visar att stora ekonomiska värden går förlorade när bara lite av allt använt material återvinns, och en pågående studie tyder på att den växande e-handeln med mat inte är så bra för miljön som vissa hade hoppats på.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.17
    Tutight - Handlar du på MatHem
    Album: Handlar du på MatHem
    Bolag: Mathem Sverige