Ett avsnitt från OBS
14 min
Radioessä: Katarina Taikon och svenska sextiotalet
Fre 28 sep 2012 kl 13:45
Journalisten och författaren Lawen Mohtadi berättar i veckans radioessä om Folkhemmet så som det såg ut när Katarina Taikon 1963 debuterade som författare med boken Zigenerska. Över en natt blev Taikon... talesman för den romska medborgarrättskampen i Sverige. Och det i en tid då många romer hade det mycket besvärligt.

Romerna hade då slutat med resandet, men hade svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Samma år som Katarina Taikons bok kom ut, visade Sveriges Television i ett uppmärksammat program kallat Vagabond eller vanlig människa? hur romer mitt i kargaste vintern bodde under mycket svåra förhållanden i husvagnar och tält i Stockholms utkanter.

Vana bo i tält

Den ansvarige bostadspolitikern i Stockholm, Walter Frank, kommenterade i programmet de omänskliga förhållandena med att ”det finns många svåra bostadsproblem; när det gäller zigenare så är de vana vid att bo i tält och har gjort så länge”.

Biografi om Taikon

Lawen Mohtadi är just nu aktuell med en biografi om Katarina Taikon: Den dag jag blir fri.

I sin radioessä berättar Mohtadi om hur Taikon arbetade engagerat och framgångsrikt för bättre bostäder, skolutbildning för de stora gruppen vuxna romer som var analfabeter - och för empati för en samhällsgrupp som det var socialt accepterat att behandla illa.

Böckerna om Katitzi

Så småningom blev hon också en folkkär barnboksförfattarinna med sina böcker om flickan Katitzi.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".