Ett romantiskt monster i London: Sveriges Radios Claes Aronsson

2:56 min

Utrikeskrönikan 20 december med Claes Aronsson.

London, onsdag.

Nu är datumet spikat. Skriv in den 19 maj i era kalendrar. Då ska Prins Harry och den amerikanska före detta skådespelaren Meghan Markle gifta sig. Det blir ett förmiddagsbröllop på Windsor Castle utanför London.
Prins Harry som kämpat med sin mentala hälsa under många år efter sin mammas Prinsessan Dianas död 1997 får nu komma till ro och bilda egen familj. Det hoppas i alla fall hans supportrar i Storbritannien, och de är många.

Förlovningen släppte lös ett romantiskt monster som nu slukar allt i sin väg här, även en hårdhudad Londonkorrespondent som kanske inte tog det här jobbet just för att få rapportera om prinsbröllop.

Meghan Markle har redan blivit så populär att alla kläder som hon visar sig i tar slut i butikerna. Under hennes första offentliga framträdande i Nottingham för några veckor sedan bar hon en liten handväska som hon fått av ett skotskt familjeföretag. Det dröjde bara en kort stund efter det att väskan identifierats på bilderna från Nottingham innan företagets lager i Edinburgh hade tömts.

De brittiska tidningarna har lagt kraft på att försöka ta reda vem det var som fixade den där blind-dejten i London i juli förra året som gjorde att paret började umgås och så småningom blev djupt förälskade under en resa i Botswana. Grävande reportrar har letat sig tillbaka i djungeln av sociala medier, analyserat foton och kommentarer för att avgöra vilken gemensam bekant som kan ta åt sig äran.

Mycket pekar på att det är prins Harrys barndomsvän Violet von Westenholz, som jobbat med Meghan Markle.
Därmed kan prisbelönta brittiska reportrar gräva vidare på annat håll. Till exempel undrar vi nu om paret Obama som är vänner till prins Harry kommer bli bjudna på bröllopet.

Vigseln ser ut att kunna bli större än en cupfinal i den engelska fotbollen. Den spelas förresten samma dag som bröllopet äger rum, men senare på eftermiddagen. Det har satt storebror Prins William i ett bryderi. Han brukar se matchen på plats och dela ut segerbucklan till vinnarlaget, men hinner han det när han också ska vara best man på lillebrors bröllop? Det engelska fotbollförbundet har redan gett upp och börjat leta ersättare.

För prins Harry väntar nu fem intensiva månader inför sitt bröllop den 19 maj, med total exponering i alla brittiska medier. Trots det har han själv valt att vara gästredaktör för BBC Today den 27 december, alltså motsvarigheten till P1-morgon. Där ska han bland annat intervjua Barack Obama i 20 minuter. Kanske får vi då veta om den amerikanske ex-presidenten är bjuden på bröllopet?