Finlands stora jubileumsår lider mot sitt slut: Erika Gabrielsson i Helsingfors.

3:13 min

Utrikeskrönikan 22 december 2017. Helsingfors.

Helsingfors, fredag.

Det har varit ett stort jubileumsår i Finland, ett 100 år av självständighet. Och det har inte undgått någon här.

Det har ordnats evenemang på evenemang, här ett urval: föredragsmaraton i 24 timmar i ett sträck, en FB-grupp som uppmanat till att sticka sockor åt krigsveteraner, ett långbord på en av Helsingfors paradgator en höstkväll där tanken var att vem som helst kunde äta tillsammans under stjärnhimlen

Dansa tillsammans-event, träd som har planterat för att hedra jubilaren.

Lägg till allt som har att göra med att bada bastu och dricka kaffe. Ja, listan kunde jag göra hur lång som helst.

Festligheterna kulminerade den 6 december, i år extra högtidligt. Som vanligt bjöd presidentparet in till bal på slottet och som vanligt bänkade sig en massa nyfikna på soffan för att via TV:n följa med då presidentparet skakade hand med alla, nästan 2000 gäster.

Men festligt har det också varit på annat håll än presidentens slott. I skolor och på dagisar har det ordnats fester. På många arbetsplatser fikade man ihop, kanske det bjöds på extra fina bakelser.

En av de saker som berört många är hur mycket jubileumsåret har uppmärksammats utomlands. Olika landmärken världen lystes den sjätte december upp i blått och vitt. Internationella kändisar, allt från politiker till Hollywoodstjärnor, har skickat hälsningar. I Finland gav de en känsla av att omvärlden känner till oss. Vi är ett självständigt land – inte en del av något annat land som så länge var fallet.

För min egen del blev Finlands hundraårsdag alldeles speciell. Den sjätte december hade jag precis inlett mitt nya jobb som Östersjökorrespondent för Sveriges Radio och tillbringade min första vecka i Stockholm för att lära mig allt nytt.

Jag förvånades verkligen över det stora intresset i Sverige för Finlands jubileum. Det borde så klart inte ha kommit som någon överraskning, men jag hade inte tänkt mig att så många skulle vara så nyfikna och intresserade. Finlands flagga vajade på många håll och jag fick många frågor om de hundra år som gått och var Finland står nu. En bra fråga som jag inte tidigare reflekterat över.

På den frågan vill jag ge samma svar som jag gav i ett annat samtal på Sveriges Radio, i en artikel i Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat nämndes vad Svenska Dagbladet skrivit år 1917 då det stod klart att det fattiga Finland förklarat sig självständigt, texten löd bland annat, Gif Finland bröd. Den här hösten lanserades i Finland ett insektbröd som också väckt stor uppmärksamhet utomlands. Den här 100 åriga vägen från ”Gif Finland bröd” till dagens Finland som gärna vill betrakta sig som innovativt, är ett sätt av tusen att beskriva Finland från 1917 till 2017.

Var står vi om 100 år? Det tänker jag inte spekulera i den här gången, för just nu tror jag att det flesta inte har så mycket emot att pusta ut efter det stora, intensiva jubileumsåret. Det känns okej att lämna festen då den är som bäst.