KONSERT: Gammalt möter nytt på Norrlandsoperan

Här finns inget ljud

Norrlandsoperans symfoniorkester möter dirigenten JoAnn Falletta och ljuv musik uppstår – bokstavligen. Hör Ravel, Strauss och Ellen Taaffe Zwilich.

Musik som knyter ihop tider och epoker blir det när Norrlandsoperans symfoniorkester spelar verk av amerikanska Ellen Zwilich, av Maurice Ravel och av Richard Strauss.

De gör det under ledning av JoAnn Falletta, som kan sägas vara en av pionjärerna bland de kvinnliga dirigenterna. I mer än 30 år har hon dirigerat orkestrar runt om i världen och har fått emellanåt kämpa mot fördomar och stela strukturer.

Zwilich har både inspirerats av och använt musik av Georg Friedrich Händel när hon skrivit en Concerto Grosso i anslutning till firandet av hans 300-åriga födelse.

Maurice Ravel knyter ihop den klassiska musiken med jazzen i sin pianokonsert i g-dur, som kom till efter ett besök hos George Gershwin som tog honom med till Harlem.

Richard Strauss har i likhet med Zwilich inspirerats av en barocktonsättare. I Strauss fall handlar det om Jean-Baptist Lully som han lånat några arior av, när han skrivit skådespelsmusik till Molières pjäs Borgaren som adelsman.

Till sist får vi återuppleva när Norrlandsoperans symfoniorkester spelar Leevi Madetojas symfoni nummer tre under ledning av Anna-Maria Helsing.

Producent: Pär Freij
Programledare: Märet Öman

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Ellen Zwilich - Concerto Grosso
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester), Joann Falletta (Dirigent)
 • 19.26
  Maurice Ravel - Pianokonsert I G-Dur
  Christian Ihle Hadland (Piano), Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester), Joann Falletta (Dirigent)
 • 19.49
  Richard Strauss - Bourgeois Gentilhomme (Borgaren Som Adelsman)
  Alexander Kagan (Violin), Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester), Joann Falletta (Dirigent)
 • 20.26
  Levi Madetoja - Symfoni Nr 3 I A-Dur
  Norrlandsoperans Symfoniorkester (Orkester), Anna-Maria Helsing (Dirigent)