Europas kraftiga vaccinationsmotstånd

20 min

Var sjätte minut dör ett barn i mässlingen. Vaccin hade kunnat rädda deras liv, men många tyska och österrikiska föräldrar är vaccinationskritiker. De vägrar vaccinera sina barn.

När det här programmet är slut har tre barn i världen dött i infektionssjukdomen mässlingen. Var sjätte minut - ett liv.

Men i Europa, där sjukdomen nästan är utrotad, är motståndet mot vaccin som starkast, till exempel i Tyskland och Österrike. Forskare tror att en förklaring kan vara att när sjukdomarna tack vare vaccin nästan försvinner, försvinner också rädslan för sjukdomarna. Samtidigt florerar mängder med felaktig och ovetenskaplig information om vaccin på nätet.

Vetandets värld möter både vaccinmotståndare och läkare, forskare och psykologer för att reda ut varför vaccinationsmotståndet är så stort i Europa. Vi hör bland andra Britt Wandschneider, vaccinationskritiker och mamma till två helt ovaccinerade barn, läkaren David Bardens, Cornelia Betsch, professor i psykologi och Heidemarie Holzmann, professor vid Wiens medicinska universitet och ledare för referernscentrat för mässling, påssjuka och röda hund (MMR).

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical
 • 12.17
  Die Bandbreite - Bitte impft sie nicht!
  Album: Bitte impft sie nicht!
 • 12.22
  Dennis Russell Davies - Glass: Neu Köln
  Dennis Russell Davies
  Philip Glass: Heroes Symphony
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.