Guldbaggeladdning och kärlekslängtan i nominerade Korparna

Här finns inget ljud

Dessutom: Henrik Bromanders Blue Dreams och essä om finlandssvensk poesi som temperaturmätare för svenskans roll.

Ikväll delas årets Guldbaggar ut. De bästa svenska filmerna (och en utländsk) från gångna året ska prisas. Eftersnacket kommer handla om platta skämt och eventuella manifestationer, men vi borrar oss ner i det som det hela handlar om  - filmen. Vad bör prisas ikväll? Samtal med Emma Engström och Roger Wilson. Och Fredrik Wadström har besökt en masterclass med producenten Adele Romanski och fotografen James Laxton om hur baggenominerade filmen Moonlight kom till.

En av de nominerade är Reine Brynolfsson för rollen som Agne i Korparna, byggd på romanen med samma namn av Tomas Bannerhed. Lantbrukaren Agne slåss mot ekonomin, besvikelse, kärlekslängtan och ett allt mer anfrätt psyke i ett nattsvart drama. Anneli Dufva har mött skådespelaren som ser likheter mellan Agne och Oidipus.

I Malmö finns snart möjlighet att se teater om olagliga anställningar, papperlöshet och svarta pengar  -  från baksätet i en bil. Moa Skimutis har åkt med och pratar om Blue Dreams med Henrik Bromander som skrivit pjäsen som spelas av kollektivet Public Plot.

I dagens OBS-essä funderar Maria Küchen över hur språkets kärnved är dess poesi och hur relationen mellan språk, identitet och dikt är intim. Så när finlandssvenska poeter, som Adrian Perera och Martina Moliis-Mellberg, berättar om sin relation till finskan så berättar de också något om läget för svensktalande i Finland generellt.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.20
  Silvana Imam - Jag Dör För Dig
  Album: Jag Dör För Dig
  Bolag: Refune Music
 • 13.58
  Jireel - Man Of The Year
  Album: Man Of The Year
  Bolag: Svenska inspelningar