Elcyklar och folkhälsan

40 min

Försäljningen av elcyklar har tagit ordentlig fart. Lockas nya människor att börja cykla eller är det vanecyklisterna som vill ha det lite bekvämare?

 Ligor som lurar äldre

Just nu utreds en liga som misstänks för cirka 200 stölder hemma hos äldre runt om i Sverige. Hur arbetar polisen med den här typen av kriminalitet? Och hur kan äldre bäst skydda sig mot lurendrejare som under falsk flagg tar sig in i hemmen för att stjäla? Medverkar gör Håkan Carlsson chef för nationella Circagruppen som jobbar med seriebrottslighet mot äldre och Dan Karlsson, studieombudsman PRO.

Gärna en resa men vad kostar det?

Louise efterlyser en ny typ av resejournalistik i svenska dagstidningar. Hon vill framförallt veta mer om vad en resa kostar. Varför är det så lite information om detta i reportagen?

"Duvorna försöker sluta röka"

En humoristisk text i kombination med orange askkoppar har fått göteborgare att skärpa sig när det gäller nedskräpning med fimpar. Hur viktigt är humorn när det gäller att få folk följa trivselregler?

Nya cykeltrenden

12 procent av alla cyklar som såldes i Sverige under mätperioden september 2016 till augusti 2017 var elcyklar. El-cykelns förespråkare brukar hävda att den är bra för både miljö och folkhälsa. Men hur mycket motion får vi egentligen av att cykla el-cykel? Om detta talar Maj-Lis Hellénius, livsstilsprofessor och Erik Stigell som arbetar med hållbar trafikplanering.

 

Programledare: Louise Epstein
Sidekick: Thomas Nordegren
Producent: Jon Jordås

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.24
    Digiffects Sound Effects Library - Pigeon Coop in Forest with Bird Flying Away
    Album: Bird Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016