Interaktivt drama och konstnärliga lillasystrar

Här finns inget ljud

Steven Soderbergs nya interaktiva serie Mosaic har premiär - vad tillför egentligen interaktiviteten? Kulturreportage om att hitta sin väg som konstnär i unga år. Dagens essä

Steven Soderbergh har premiär med den i USA interaktiva tv-serien Mosaic. Genom en app har tittarna kunnat utforska seriens mordgåta på egen hand.  Men vad tillför den interaktiva delen av ett drama och varför ska tittarna aktiveras? Samtal med Jörgen Löwnfeldt, författare och verksamhetsansvarig på Internetmusem. 

Alla barn ritar, några fortsätter teckna, skulptera, uttrycka sig i bild. Men väldigt många slutar också med detta i tonåren. Det finns inte riktigt samma ungdomskultur kring konst som det gör inom till exempel musiken.
Det konstnärsdrivna Galleri Syster i Luleå, har därför sen flera år en verksamhet för ungdomar mellan 13 och 25 år som kallas Galleri Lillasyster. Veckans långa kulturreportage handlar om att söka sin väg som ung konstnär. 

1959 träffar den afro-amerikanske författaren James Baldwin Ingmar Bergman i Stockholm. Efteråt får han idé till att göra en egen version av Bergmans Det sjunde inseglet. Men vem är vår tids tragiske hjälte hos Baldwin, undrar författaren Aleksander Motturi i dagens essä.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.23
  Naomi Pilgrim - House of Dreams
  Album: House of Dreams
  Bolag: (C) 2014 Cosmos - a divison of Cosmos Music Group
 • 13.29
  Mariah Carey - When You Believe (from The Prince of Egypt)
  Album: Greatest Hits
  Bolag: Columbia
 • 13.33
  Slowgold - Innan regnet
  Album: Glömska
  Bolag: Gaphals
 • 13.39
  Gloria Swanson - If You Haven't Got Love
  Album: Hollywood Classics
  Bolag: K-Tel
 • 13.45
  Slowgold - Drömmar
  Album: Drömmar
  Bolag: Playground Music