Svensk lyrik just nu, minnets arkeolog Hanna Krall och Bobo Stensons nya album

Här finns inget ljud

Vad kännetecknar svensk lyrik just nu? Idag presenteras de nominerade till Sveriges radios lyrikpris. Det handlar också om den starkaste stjärnan på svensk jazzhimmel, Bobo Stenson.

Idag presenteras de fem nominerade till Sveriges radios lyrikpris. Samtal med en av juryns medlemmar, kritikern Ann Lingebrandt - vad kännetecknar svensk poesi just nu?

Hon har kallats för reportagets mästare, den polska reportern och författaren Hanna Krall. Nu ges hennes genombrott från 1970-talet Hinna Före Herren Gud ut i en ny omarbetad upplaga. Katarina Wikars har läst den och försökt få en bild av hur hon arbetar, denna minnets arkeolog. 

Bobo Stenson är en av ganska få svenska jazzmusiker som nått en större internationell uppmärksamhet. Just nu är han tillsammans med sin trio aktuell med skivan Contra la indecisión. Mikael Timm har lyssnat. 

Intresset för att se filmer i 3D verkar ha svalnat för biobesökare i Sverige. Det rapporterar både SF och mindre biografer ute i landet. P1 Kulturs reporter har besökt en biograf i Umeå, där få verkar sakna tekniken. 

Kan det vara något subversivt att möta motgångar med behärskning?  

Sofokles nästan 2450 år gamla tragedi Kung Oidipus fascinerar ständigt. Förra året kom en ny översättning och på Dramaten spelas pjäsen nu med Reine Brynolfsson i rollen som Oidipus. Men varför är den så populär? Johan Tralau, professor i statsvetenskap och författare till böcker om antikens Grekland, försöker i dagens essä förstå intresset. 

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.32
  Bobo Stenson Trio - Oktoberhavet
  Album: Contra La Indecisión
  Bolag: ECM Records
 • 13.36
  Bobo Stenson Trio - Alice
  Album: Contra La Indecisión
  Bolag: ECM Records
 • 13.38
  Bobo Stenson Trio - Canción Contra La Indecisión
  Album: Canción Contra La Indecisión
  Bolag: ECM Records