FINLAND: Dagens religiösa landskap präglat av inbördeskriget

45 min

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Programmet sändes första gången den 2 november 2017.

Sixten Ekstrand vid kyrkostyrelsen i Helsingfors intervjuas om försoningsprocessen på senare år mellan arbetarrörelsen och Finlands evangelisk-lutherska kyrka. Det som behöver bearbetas är klyftan som skapades under inbördeskriget 1918.

Upproret från "de röda" socialdemokraterna uppfattades av många finländska präster som ett brott mot den ordning Gud hade bestämt. Kyrkans män tog ställning för "de vita" (den borgerligt ledda senaten). Från de rödas sida agerades det aggressivt mot präster, som torterades och i vissa fall dödades.

Det var de vita som vann kriget, men bland arbetare fanns länge en besvikelse mot kyrkan. Man tyckte att prästerna borde ha stått på de fattiga arbetarnas sida i stället för att liera sig med makten.

Hur arvet från inbördeskriget lever kvar ända in i våra dagar har även Anna Lindholm studerat. Hon är gymnasielärare i religionskunskap och svenska och har debuterat med boken Projekt Ines. I den skildrar hon fem kvinnors tankar och öden under och efter inbördeskriget. Programledare Åsa Furuhagen intervjuar henne i programmet.

Strax efter inbördeskriget fick Finland sin första skollag. Den anpassades efter att landets religiösa landskap redan då präglades av flera samfund. Frilansreporter Julia Wiraeus rapporterar om det speciella men omtvistade systemet för religionsundervisning, där skolbarnen delas upp efter vilken religion de tillhör.

Ett av de samfund som i skollagen garanterades egen undervisning var den finsk-ortodoxa kyrkan. Den har officiell ställning som folkkyrka vid sidan om den dominerande, evangelisk-lutherska kyrkan. I dag växer både den finsk-ortodoxa och den rysk-ortodoxa kyrkan. Det berättar frilansreporter Henrik Dammberg i ett reportage. Och båda kyrkorna skulle helst se att den andra kom över till det egna laget.

Bisittare till Åsa Furuhagen i programmet är Thella Johnson, tidigare Sveriges radios korrespondent med placering i Finland.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.04
  Polyteknikkojen kuoro - Vårt land
  Album: Suomelle - Isänmaallisia lauluja
  Bolag: Polyteknikkojen kuoro
 • 14.48
  Ashanti - Don't Leave Me Alone
  Album: Concrete Rose
  Bolag: Universal Music
 • 14.50
  Dorado Schmitt - Bleu citron
  Album: Generation Django
  Bolag: Dreyfus Jazz
 • 14.54
  First Aid Kit - It's a Shame
  Album: It's a Shame
  Bolag: Columbia