Varför är Finlands president så populär?

40 min

Varför är Finlands president Sauli Niinistö så populär att han kan bli omvald i första valomgången i helgen. Är det hans politik eller hans livshistoria?

Fake news

Det är knappt åtta månader kvar till det svenska riksdagsvalet. I flera länder har ju falska nyheter och rykten fått stor spridning via sociala medier och kan ha påverkat valresultaten. Statsminister Stefan Löfven varnade för detta i partiledardebatten nyligen.

Sveriges största medieföretag Sveriges Radio, Sveriges Television, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet ska nu samarbeta om faktagranskning och källkritik med gemensam sajt och nya automatiserade funktioner. Hur ska det gå till? Vem avgör vad som är relevanta fakta och finns det risk för att det kan utvecklas till ett Sanningsministerium i Orwells anda och är det rimligt att delar av projektet finansieras med statliga medel?

Thomas har många frågor till Ekochefen Olle Zachrison och Svenska Dagbladets publisher Fredric Karén som gästar programmet. 

Presidentvalet i Finland 

Vi ska tala om varför Finlands president Sauli Niinistö är så populär att han kan bli omvald i första valomgången i helgen. Är det hans politik eller hans livshistoria? Åsa von Schoultz, professor i statskunskap vid Helsingfors universitet, förklarar. 

Livemusik från Nashville

Det blir även levande musik från Nashville i studion. Artisten Gabriel Kelley medverkar. 

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.08
  Gabriel Kelley Sång & Gitarr - Loosing Track Of Time
  Kompositör: Gabriel Kelley
 • 15.19
  Broder Daniel - Shoreline
  Album: No Time For Us 1989-2004
  Bolag: Parlophone Sweden
 • 15.28
  Gabriel Kelley - Mystery Island
  Kompositör: Gabriel Kelley