Prinsessan Margaret – en glamorös rebell i den brittiska monarkin

55 min

I veckans Stil ska vi vända blicken mot Storbritannien och den brittiska monarkin för att ta en titt på en kvinna som var trendsättande ifråga om att ställa till det för dem – prinsessan Margaret.

Det vill säga drottning Elizabeths bångstyriga lillasyster, för vilken intresset, och nyfikenheten, har ökat tack vare den populära tv-serien ”The Crown”, i vilken hon porträtteras som en glamorös rebell som gör uppror mot stelbenta traditioner – och inleder en ny tid och stil för familjen Windsor.

Med sin omskrivna olyckliga kärlek, skilsmässa, affärer och festande sopade hon banan inför prinsessan Diana, och de skandaler och skriverier som därefter har kommit att följa, skulle man kunna säga.

När Prinsessan Margaret 1960 gifte sig – 30 år gammal– med fotografen Antony Armstrong-Jones blev hon även den första som gifte sig med en icke-kunglig i den brittiska monarkin. I alla fall den första på 400 år.

Det blev förstås en skräll, men kanske inte lika högljudd som kungafamiljen befarat. Det var nya tider, inte minst i just London. Där hade den unga efterkrigsgenerationen börjat bryta med den gamla, och plikttrogna. Frihet och personliga val var nya honnörsord.

I veckans program berättar vi mer om prinsessan Margaret och hennes liv. Vi pratar också med medieforskaren Kristina Widestedt om hur dagens kungahus använder sig av sociala medier.

Vi tar en närmare titt på prinsessan Madeleine – en person som, precis som prinsessan Margaret, ofta har fått stå i sin äldre systers skugga och pratar också med med författaren Sarah Knight om hennes bok The Magic of Not Giving a Fuck.

Men inte minst så ringer vi upp skådespelaren Britt Ekland i hennes hem i Los Angeles för att prata om när hon umgicks tillsammans med prinsessan Margaret på 60-talet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.11
  Cluster - Es war einmal
  Album: Sowiesoso
  Bolag: Bureau B
 • 10.46
  Carter Burwell - The Deer
  Bolag: Varese Sarabande
 • 10.49
  E-Type - This Is The Way
  Album: This Is The Way
  Bolag: Universal Music
 • 10.52
  Rolfe Kent - The world is amazed (Main Title Theme) [From Downsizing]
  Album: The World is Amazed (Main Title Theme) [From Downsizing]
  Bolag: WaterTower Music
 • 10.58
  The Ovations - The Day We Fell in Love
  Album: Why Do Fools Fall in Love
  Bolag: Streaming Only