Om kontraster bland färgglatt julpapper: Jan Andersson i Bryssel

3:03 min
Utrikeskrönikan den 28 december. Om kontraster bland färgglatt julpapper: Jan Andersson i Bryssel.

Bryssel, torsdag

Det är mellandagar här i Belgien, precis som det i Sverige. Vi firar jul här, ungefär på samma sätt som vi gjort i Sverige.
Vi har fortsatt med vårt vanliga liv här, precis som vi gör i Sverige när vi där - trots att det är helgdagar på vanliga veckodagar.
Det här innebär att det blir sopor hos, precis som det skulle ha blivit om det inte varit helgdagar.

Problemet är att sophämtningen blir rätt så annorlunda när det är jul- och nyårshelger. Tänk då nästa år då det nästan är helgdagar hela tiden...

Mataffärerna är öppna precis som vanligt i mellandagarna. Men åtskilliga, lokala återvinningscentraler är stängda dom här dagarna. Därför blir det svårt att rensa upp bland alla högar som samlats av plastförpackningar, pappkartonger eller papper som ju brukar bli resultatet om man har ett julfirande med julklappar - även det långt i från var dom julklappsberg som jag ibland sett om på TV och i filmer.

Vi vuxna har spelat julklappsspel där vi köpt någon slags inslagen present för ett par hundralappar och som vi sedan lägger i en hög och sedan vid sedan slår om med tärning.

Ändå reflekterar jag över vårt konsumtionssamhälle när jag ser högen med uppslitet julpapper efter årets tomtebesök. Hos oss fanns tomten och för barnen är han en verklighet men så är det ju långt ifrån för alla. Bara någon dag före jul passerade 25-åringen vid kontoret här i Bryssel där han suttit nu ett par år med sin slitna pappmugg. Han satt i regnet invirad en filt.

På TV:n samma kväll och under hela julhelgen har liknande bilder fortsatt att forsa förbi, men också på undernärda och svältande barn, eller barn som drabbats av krig - när olika hjälporganisationer uppmanar oss att lämna olika bidrag, eller julgåvor.

Jag tror jag att jag är som folk är mest, jag ger en slant lite här och där.

Och dessutom har jag mage att klaga över högen av julpapper efter tomtebesöket, en pappershög som kanske kommer att få bli liggande hos mig - en bra bit över en vecka innan den försvinner när sophämtningen är normal igen eller återvinningsstationerna är öppna som vanligt.

Borde jag ge mer, vara mer generös och mer givmild - ja, säkert...
Jag kan ärligt säga att jag sett mycket skit på ren svenska under mina år som korrespondent eller utsänd till olika konflikthärdar eller katastrofer där också barn varit inblandade - barn som är mina egna barns åldrar.

Det har gjort ont att se många gånger, ändå har det varit befriande att få rapportera om de här grymheterna för dig som lyssnar eftersom det ingår i jobbet.

Men kontrasterna är på många sätt stora och blir extra tydliga nu under jul, där bland högen av färgglatt julklappspapper.