Fult mode – hur blev det trendriktigt och populärt?

54 min

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en av dagens stora trender inom modet som kan sammanfattas med ett ord: ”fult” – och det ska betraktas som en komplimang.

Många av dagens ”fulfantaster” är modeskapare som de senaste säsongerna har presenterat medvetet utmanande plagg och accessoarer, som bjärt färgade gummiskor med glittrande stenar, pälsfodrade badtofflor, magväskor, skevt skurna kavajer, överdrivet stora kappor, grälla kombinationer av färger och mönster – och hur många stora och klumpiga sneakers som helst. För ”inget är så tråkigt som vackra saker”, menar dess anhängare.

I veckans program berättar vi mer om denna ”utmanande” estetik inom modet.

Vi pratar med designern Matilda Ivarsson, som går sista året på modeutbildningen vid Beckmans designhögskola i Stockholm. Under Stockholms modevecka presenterade hon en kollektion som på ett humoristiskt sätt leker med våra föreställningar om fult och fint. Varför tycker hon att saker som av många betraktas som fula är så intressanta?

Vi pratar också med stylisten Nicole Walker om ett väldigt litet plagg som dragits med dåligt rykte, och förknippats med dålig smak – stringtrosan. Och så tar vi en titt på modellbranschen som idag letar efter uttrycksfulla karaktärer att hänga sina kläder på.

Veckans gäst är Ann-Sofie Back, modeskapare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.12
  Kappy Japan - ANGEL OF DAMNATION - EPISODE ZERO
  Album: WORLD ENDS
  Bolag: Kappy Japan
 • 10.27
  C & C Music Factory - Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)
  Album: Waar Is Da Feestje ? 5
  Bolag: Blanco Y Negro
 • 10.29
  Carter Burwell - First Taste
  Album: The Founder (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Varese Sarabande
 • 10.57
  Sparklehorse - It's A Wonderful Life
  Album: It's A Wonderful Life
  Bolag: Capitol Records