TV-dramats framtid, Laurie Andersons VR-verk och ett porträtt av mästerkocken Paul Bocuse

59 min

I dagens P1 Kultur summerar vi Göteborgs filmfestival – går det att se några trender och tendenser? Kina som filmland, TV-dramats framtid och Laurie Anderson gör filmisk virtual reality-konst.

Emma Engström har testat multimediakonstnären Laurie Andersons VR-konstverk, Roger Wilson har varit på ett tvådagarsseminarium om TV-dramats framtid och så blir det ett reportage om Kina som filmland. Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg har valt Kina som ett av festivalens filmfokusområden och berättar varför.

Kulturjournalisten Johanna Koljonen befinner sig också i Göteborg, hennes årliga rapport "Nostradamus" om vart filmbranschen är på väg, presenteras i eftermiddag men vi får lite förhandsinfo. Är de stora filmstudiorna på väg att dö ut i konkurrens med streamingtjänsterna? Kommer vi framförallt att konsumera rörlig bild på små skärmar i framtiden? Vad gör tekniken med berättandet? Johanna Koljonen kommer till studion och spanar in i framtiden.

I helgen är det också premiär för del 1 av "Angels in America" på Dramaten i Stockholm. Tony Kushners berömda pjäs om aidsepedemien i New York på 80-talet har nu satts upp på Elverket i regi av Farnaz Arbabi. Roger Wilson har sett den.

Och så gör Karsten Thurfjell ett porträtt av den franske mästerkocken Paul Bocuse som nyligen gick bort 91 år gammal. Det var han som "uppfann" det nya franska köket och hans restaurang "l'Auberge du Pont de Collonges" utanför Lyon hade tre Michelstjärnor i fem decennier.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.58
    Ttes Raides - Les Autres
    Album: Banco
    Bolag: Warner Music