Tonårsflicka driver Israel till vansinne: Cecilia Uddén i Kairo

3:42 min
Utrikeskrönikan den 29 december 2017. Kairo.

Kairo, fredag.

I årets elfte timme fick palestinierna en hjälte som alla är stolta över, tonårsflickan Ahed Tamimi, hon som slog och sparkade två israeliska ockupationssoldater på garageuppfarten till sitt föräldrahem på Västbanken för två veckor sedan. Hon har blivit en av de mäktigaste symbolerna för palestinskt motstånd sedan första intifadans stenkastarbarn rubbade Israels självbild och vände upp och ner på David och Goliath-myten. Och 16-åriga Ahed Tamimi hade inte ens en sten i handen på videon där hon tillsammans med sin kusin skriker åt soldaterna att försvinna, och provocerar dem med slag och sparkar. Soldaterna, som inte lät sig provoceras har både fått beröm och hånfull kritik för att de lät sig förnedras. 

Nu spekulerar kommentatorer i om denna örfilsintifadah kommer att lyckas där allt annat misslyckats.

Ahed Tamimi kommer från en känd aktivistfamilj och redan som 14-åring bet hon en soldat i armen när han höll fast hennes lillebror. Hon greps på natten ett par dagar efter att videon spritts över hela världen och hon har suttit häktad i tio dagar. Igår stod det klart att åtal kommer att väckas och Ahed och hennes mamma blir kvar i häktet över nyår.

Skillnaden i hur israeler och palestinier reagerat på händelsen är avgrundslik. Israels utbildningsminister Naftali Bennet sa att tonåringen borde tillbringa resten av sitt liv bakom galler, Israels kulturminister Miri Regev sa att hon kände sig förnedrad, krossad, när hon såg videon som skakar militärens och statens israels heder. Många israeler har också frågat sig vad det innebär för Israels avskräckande effekt att en soldat låter sig förnedras av en tonårsflicka.

Och Israels tidigare USA-ambassadör anklagade Tamimis föräldrar för att utnyttja sina barn i propagandasyfte, de klär ut dem i amerikanska kläder och låter dem provocera soldater, ett cyniskt utnyttjande av barn som borde undersökas av människorättsorganisationer. Och journalisten Ben Caspit fällde kommentaren: när det gäller dessa flickor, bör vi utkräva ett pris vid något annat tillfälle, i mörkret, utan vittnen och kameror.

Caspits ord ledde till en storm av kritik från israeliska vänsterintellektuella som frågade sig hur en sådan mening - med sitt mörka hot  - flickor, mörker,  utan vittnen och kameror - kunnat passera och tryckas i tidningen.

I vänstertidningen Haaretz skriver Gideon Levy att Ahed Tamimi driver Israel till vansinne och med drypande sarkasm berättar han att samma dag som 16-åringen förnedrade försvarsmakten, hade hennes 15-årige kusin skjutits och allvarligt skadats av israeliska soldater. Samma dag hade en rullstolsbunden demonstrant i Gaza skjutits i huvudet och dödats av israeliska soldater. Men det intresserade inte israelerna, skriver Gideon Levy, utan när israelerna vaknade ur sin slummer var det för att ropa: hur vågar hon lappa till en av våra soldater?

Men innerst inne vet varje israel att denna fräcka flicka är livsfarlig för Israels image.