Stina med Ola, mannen som försvann

46 min

”Werner Aspenström skrev i en dikt; ”Haren blir litet mindre harig när den korsar det öppna fältet”. Alla små människoharar som trots allt, tar ett språng, ut i det okända, kan inspirera andra på olika sätt. Allas fält ser olika ut men alla vet hur det känns att våga sig ut." Stina Wollter

Söndagens gäst Ola Lindström är på väg till ett helt annat liv än det han lever idag. Han ska byta ut snö och mörker mot röd jord och värme. För när han besökte Kenya och ett barnhem där i höstas hände det något som Ola har lite svårt att sätta ord på.
- En man kom och försvann lika snabbt, säger han själv.

Under 12 dagars vistelse tappade han alla tidigare rädslor, han som har varit så rädd, och hittade det som han kallar meningen med sitt liv, sitt kall i ett uppvaknande.

I april bär det av på riktigt och huset han har låtit bygga står nästan klart. I Kenya ska han bygga ett nytt liv tillsammans med den nya familj han plötsligt fick och arbeta för barnen som liksom han själv är hiv-positiva. För han vill visa att det går att vara öppen med sin hiv, även i ett hårt drabbat land.

Ola själv dolde sin diagnos i de offentliga rummen de första tio åren men idag menar han att hans öppenhet har betytt allt, för efter det har han inte varit ensam – det han fruktade mest när det var som mörkast. Han, en helt vanlig ovanlig dalmas med en enkelbiljett till Kenya.

Hör Stina och Olas möte söndag 4 februari kl 23.05-00.00.

Du kan inte längre ringa till programmet, men dela gärna med dig i ett mail eller i sociala medier. Eller vill du kanske bidra med en fråga till kvällens gäst? Maila sondagsstina@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 23.06
  Tom Petty - Free Fallin'
  Album: Full Moon Fever
  Kompositör: Jeff Lynne, Tom Petty
  Bolag: MCA RECORDS
 • 23.23
  Barbro (1) Hörberg - Gamla Älskade Barn
  Album: Gamla Älskade Barn
  Kompositör: Lars Berghagen
  Bolag: FRITUNA
 • 23.42
  Meja Beckman - All 'Bout The Money
  Album: Seven Sisters
  Kompositör: Meja Beckman, Douglas Carr
  Bolag: COLUMBIA