KONSERT: Örongodis med Franska radions filharmoniker

Här finns inget ljud

Franska radions filharmoniker under ledning av Roger Norrington spelar Haydn, Mozart, Schubert och Mendelssohn.

I Joseph Haydns Symfoni nr 103 i Ess-dur, dundrar pukan loss i introden! Det är inte för inte symfonin fått namnet ”Symfonin med pukvirveln”.   

Därefter följer Wolfgang Amadeus Mozarts Pianokonsert nr 23 A-dur. Solist är Momo Kodama, född i Osaka men uppvuxen i Europa där hon också studerade. Hon är en efterfrågad pianist, Olivier Messiaen-kännare och gästspelar med många av världens större orkestrar i såväl Europa, som USA och Japan. Hon turnerar också frekvent med sin syster Mari, som även hon är pianist.

Därefter följer Franz Schuberts Symfoni nr 5 B-dur. Schubert, som började sin bana som lärare hos sin far men samtidigt var verksam som musiker och kompositör.

På "Schubertiader" i Wien, samlades kultureliten och konstnärligt intresserade ur den lägre adelsklassen för att lyssna på Schubert. Man spelade, dansade och läste poesi och Schubert var alltid i centrum. Schubertiader är fortfarande ett begrepp för längre konsertkvällar.

Schuberts namn blev inte vidare känt utanför Österrike och han levde under krassa ekonomiska omständigheter före sin bortgång. Idag spelas hans musik över hela världen.

Konserten avslutas med Felix Mendelssohns Symfoni nr 1 c-moll. Mendelssohn skrev flera av sina symfonier i mycket unga år.

  • 1. Joseph Haydn: Symfoni nr 103 Ess-dur, ”Symfonin med pukvirveln”. 
  • 2. Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokonsert nr 23 A-dur. 
  • 3. Franz Schubert: Symfoni nr 5 B-dur. 
  • 4. Felix Mendelssohn: Symfoni nr 1 c-moll.

Programledare: Tina Ahlin