Trumps mur är redan klar!

3:05 min

Utrikeskrönikan: 5:e januari, Fernando Arias, New York.

Den 20 januari kommer Donald Trump ha varit president i ett år.

Att beskriva året som gått som händelserikt är en underdrift.

Ibland har det varit svårt att få grepp om Donald Trumps ambitioner och politik, men om det finns ett politikområde där presidenten varit konsekvent så är det i invandrings- och flyktingpolitiken.

Bara några dagar in i sitt presidentskap undertecknade Donald Trump den första versionen av inreseförbudet som hindrade människor från sju företrädesvis muslimska länder att resa in i USA. Kort därefter fick migrationsmyndigheten större befogenheter att gripa invandrare.

Donald Trump tog också beslut om att minska antalet kvotflyktingar som får komma till USA, siffran har inte varit så här låg sedan 1980.

Trots fortsatt svåra förhållanden i Haiti efter jordbävningen för åtta år sedan, har Trumpdministrationen beslutat att 60 000 haitier måste lämna USA.

President Trump kan med rätta tillskriva sig flera segrar på det här området.

Det finns däremot en sak han ännu inte lyckats genomföra; något han också kommer fortsätta att ta strid för under 2018.

Trump vill bygga en mur på gränsen till Mexiko.

Han har försökt.

I budgetöverläggningar är muren så gott som alltid en av de mest prioriterade frågorna på Trumps förhandlingsbord. På många sätt har det muren blivit en symbolfråga för presidenten.

Lika mycket som Trump gjort muren till en symbol för sitt presidentskap, lika mycket är den en prestigefråga för Demokraterna i kongressen, och utan Demokraternas stöd kommer det troligtvis inte bli någon mur.

Att fästa så pass mycket politiskt symbolvärde vid muren som Trump gjort var kanske varit ett misstag, men jag har ett tips till Trump om han skulle vilja ta sig ur den här låsningen.

Antalet personer som försöker ta sig över gränsen till USA har under Trumps tid i Vita huset minskat till den lägsta siffran på 46 år.  Med den statistiken i ryggen skulle Donald Trump ganska enkelt kunna hävda att behovet av en mur inte längre finns, alternativt skulle han kunna peka mot gränsen och säga att det redan står en mur där.

För om det är en sak Trump visat under sitt första år så är det att den stadigaste och mest högteknologiska muren verkar vara hotet om en mur, kombinerat med löftet om en tuffare vardag för de som ändå vågar ta sig över.