Blekta könsorgan: Ekots Margita Boström i Bangkok

3:22 min

Utrikeskrönikan den 8 januari 2018. Bangkok.

Bangkok måndag. 

Den här krönikan ska handla om blekta könsorgan - ja, ni hörde rätt blekta könsorgan.

I Asien och främst i Thailand är marknaden för att bleka sin hud enorm. Redan när man landar på flygplatsen i Bangkok och står i de numera mycket långa köerna till passkontrollen så får man en första hint på de Tv-skärmar som är uppsatta. I en av spottarna ser man först en bild på ett kvinnoansikte där man kan ana en lite mörkare ton i huden...den får ett stort kors över sig och upp dyker ett ansikte som skimrar vitt. I mina ögon ser hon nästan lite sjuklig ut. Men hon ser så lycklig ut.

Går man in i en affär och söker upp hyllorna med krämer och kosmetika så är det i princip omöjligt att hitta något som inte har whitening - vitmedel- i sig. Det finns till och med krämer som ska göra ditt barns hud vit från allra första början.

Att ha en mörkare hudton här förknippas fattigdom - då är du en som måste arbeta utomhus på till exempel ett risfält och det vill ingen förknippas med vilket gjort att marknaden för vitkrämer växt sig mycket stark.

För de som tycker att krämen ger för lite viteffekt då finns hjälp att hämta på sjukhusen för laserblekning.

Och det är här som kliniken i Bangkok kommer in, den som sedan ett halvår tillbaka erbjuder blekning av männens könsorgan.

Till BBC:s Thailandsredaktion säger en man som genomgått några behandlingar att han ville känna sig mer säker i sina badbyxor. Hmmm...hur ser man om penisen är mörk eller ljus i ett par badbyxor...ja den frågan får inget svar i artikeln.

Men han berättar att han gått igenom några behandlingar och har sett en stor skillnad.

Sedan kliniken började erbjuda penisblekningar så har man genomfört runt 100 behandlingar i månaden. För en full viteffekt så måste man lägga sig under laserpistolen sex gånger till priset av drygt 5000 kronor. Och för att sedan könsorganet ska behålla sin vita charm så måste behandlingen fortsätta. För det laserstrålarna gör är att bryta ner melatoninet i huden som därmed blir ljusare. Men upphör behandlingen så återgår huden till sin normala färg.

– Vi måste vara försiktig för det är en känslig del av kroppen, säger chefen för kliniken till nyhetsbyrån AFP.

Och sjukhusets marknadschef säger att de infört denna behandling för att den var efterfrågad.

Thailands hälsominister har nu gått ut och varnat för sidoeffekter av behandlingen! Du kan få svårt att ha sex och din reproduktion kan skadas, säger han till medier.

Men efter succén med penisblekningen så lansera nu samma klinik en vaginablekning.

Jämlikt ska det vara i all sin galenskap.

Men för att vara lite rättvis så smörjer västerlänningar in sig i brun utan sol, äter tabletter som ska gör oss mer färgade - men har inte hört talas om en speciell behandling för att göra just könsorganen mer bruna. Men det kanske finns...eller snart kommer.

Människan tycks aldrig vara nöjd med att vara den vi är!