Del 3/3. Låt staden brinna av Åsa Melldahl efter Hans Abrahamssons bok En delad värld

29 min

En dekalog, som inleds med en trilogi. Om skeendet kring Göteborgskravallerna – tre dygn i samband med EU-toppmötet i juni 2001 som fick människors liv att fullständigt förändras.

I en av vår tids största polisinsatser frihetsberövades hundratals medborgare utan att ha gjort sig skyldiga till brott. Hundratals ungdomar satt häktade i veckor, i vissa fall månader. Flera av dem dömdes senare till långa fängelsestraff.

Hur är tillståndet för demokratin i Sverige? Var den svenska polisinsatsen i själva verket styrd av den amerikanska säkerhetstjänsten? Rådde det i praktiken ett inofficiellt undantagstillstånd? Vilket pris är man beredd att låta den enskilde människan betala för säkerheten? När börjar upprätthållandet av demokratin hota demokratin?

I den inledande trilogin med titeln Låt staden brinna följer vi Fredsforskaren som under ett år suttit och förhandlat i en samverkansgrupp med Kommenderingschefen, Politikern och AFA.

Den 14 juni 2001 är EU:s regeringschefer här. En hel stad står i givakt i väntan på Presidentens plan. Aldrig någonsin tidigare har Sverige fått besök av en amerikansk president. Nu är det upp till bevis: nu ska Sverige visa vad den svenska samförståndsandan kan gör för det europeiska projektet, nu ska det inte bli som på de andra stökiga toppmötena i Seattle, Prag och Nice, nu ska man skörda frukterna av dessa månaders förberedelser som Fredsforskaren lagt ned.


Låt staden brinna

av Åsa Melldahl. SISTA DELEN!
Med bl a: Sissela Kyle, Reine Brynolfsson, Anna Lyons, Stephen Rappaport, Karin Bengtsson, Ralph Carlsson, Daniela Mendel-Enk.
Originalmusik: Philippe Boix-Vives.
Ljud: Michael Johansson, Sven Philip.
Regi och bearbetning: Magnus Berg.

Sändes: 27 april 2013.