Möt skådespelaren Reine Brynolfsson!

44 min

I förra veckan blev han nominerad till en Guldbagge för årets manliga huvudroll för sin prestation i filmen "Korparna". Men han kan också just nu ses i titelrollen i "Oidipus" på Dramaten.

Veckan gäst i Teaterprogrammet är skådepelaren Reine Brynolfsson, känd genom sina många stora roller på teatern – inte minst i Lars Noréns pjäser - och genom sina roller på tv och film, som t ex i Colin Nutleys filmer Black Jack och Änglagård.

Reine Brynolfsson är skådespelare, född 1953 i Göteborg. Han är också serietecknare.

Han läste först juridik på universitetet i Göteborg och studerade en tid på konstindustriskolan i Göteborg innan han bytte bana och utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö mellan 1976 och 1979.

Han arbetade sedan på Göteborgs Stadsteater och gjorde där bland annat – det var hans genombrott – rollen som den yngre brodern i Lars Noréns Natten är dagens mor och Kaos är granne med gud, 1982-83 var det – Björn Melander regisserade dem. Han gjorde också rollen som Konstantin i Tjechovs Måsen för TV-teatern 1988.

Sedan har han arbetat på Dramaten – han började där 1991 och han har gjort en rad stora roller.

Han arbetade också på Riksteatern under Lars Noréns tid där och medverkade bland annat i den omtalade 7:3.

Parallellt med teatern har han synts i många filmer – flera av dem i regi av Colin Nutley – t ex Black Jack och Änglagård, men han har också spelat Harry Martinson i filmen Moa, han var med i Bo Widerbergs Ormens väg på Hälleberget och Jan Troells Så vit som en snö.

Och just nu kan man se Reine Brynolfsson i Oidipus på Dramaten i regi av Eirik Stubø, där han spelar titelrollen och i Korparna på bio, som Jens Assur regisserat. För den rollen har han hyllats och nominerats till en Guldbagge och han hålls av många som favorit till priset (vilket delas ut den 22:a januari).

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.07
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records