Om några goda råd i autokraternas tid, Johanna Melén, Stockholm

3:22 min

Utrikeskrönika den 10 januari 2018.

Stockholm, onsdag

Jag har tillbringat nyårsledigheten i Florida, i USA.

Medan barnen plaskade vid strandkanten på Miami Beach låg jag på en handduk i solen och läste Masha Gessens senaste bok: "Framtiden är historia. Det totalitära Rysslands återkomst".

Masha Gessen är en rysk-amerikansk författare och journalist som lämnade Ryssland med fru och barn efter Vladimir Putins återkomst som president för snart sex år sedan. Bland annat oroade sig familjen över de nya lagar som försvårade livet för homosexuella.

Masha Gessen gjorde sig känd för en bredare världsallmänhet efter valet av Donald Trump som USA:s president. När valresultatet stod klart skrev hon en text med titeln: "Autokrati: Regler för överlevnad".

Regel nummer ett löd: "Tro på autokraten. Han menar vad han säger."

Det kanske stämmer i fallet Vladimir Putin men så här med facit delvis i hand vet vi ju att det inte alltid stämmer i fallet Donald Trump. Eller, snarare, han menar nog vad han säger men det blir inte alltid så mycket av det.

Ta till exempel det där han twittrade ett par dagar efter nyårsafton om att instifta ett pris för årets mest ohederliga medier. Det var visst ett skämt. Eller var det det?

Ett annat av Masha Gessens råd löd: "Var ursinnig".

Jag kom att tänka på det på nyårsafton strax efter lunch då jag i en av Miamis mer fashionabla stadsdelar råkade bevittna en nyårsparad. Deltagarna hörde nog till kategorin arga och upprivna över sakernas tillstånd men framförallt gick paraden i humorns tecken. USA:s president sedan ett dryg år var ett genomgående tema. I ett ekipage åkte han båt tillsammans med Nordkoreas Kim Jong-Un och en gigantisk kärnvapenraket. I ett annat gick han tillsammans med Melania och såg allmänt dryg ut medan Melania Trump bönade om att få bli befriad hur presidenthustruns kedjor.

En bit bort gick en man i kosackmössa med texten ”amerikansk politisk konsult" på ryggen.

Förutom några dagar i New York var det här min första USA-resa någonsin men där på nyårsafton i Miami kände jag igen mig; Från regeringskritiska demonstrationer i Ryssland eller Serbien eller Ungern. Det befriande sättet att skratta åt ledarskapets alla galenskaper och jag kände igen reaktionerna från de som tittade på. Igenkänningen och glädjen över att få skoja om alltihop.

USA är ju långt ifrån att vara ett auktoritärt samhälle, som Ryssland, de centrala institutionerna har behållit sina huvuden kalla men landets ledare har, det räcker att följa hans twitterflöde, tydliga drag åt det auktoritära hållet. Jag saknar ett råd i Masha Gessens lista och det är just det: Behåll humorn. Det kanske mer än det mesta hjälper till att hålla huvudet lagom nedkylt.