Stina med fjärilen Merly, som gick från natt till dag

47 min

”Att bära fram sitt vittnesmål är så stark och viktigt. Och vi får aldrig glömma den som burit så tungt. Vi måste lyssna omsorgsfullt.” Stina Wollter

Det söndagens gäst Merly Åsbogård fick uppleva redan i sina tidiga tonår, ser hon idag som ett resultat av sexuella övergrepp och trakasserier i kombination med extremt låg självkänsla.

Hon tvingades till att börja sälja sex redan som 14-åring. Hon fortsatte att gå i skolan men skolkade för att prostituera sig och var i händerna på olika hallickar. Det blev ofta våldsamma träffar och många år som s k nattfjäril, i ett enda stort mörker. Det är först nu, tio år efter att hon lyckades lämna livet med sexhandel och missbruk, som Merly ser ljuset och vågar omfamna det. 

Och så har hon börjat berätta om vad hon varit med om. För vilka vinner på tystnaden? Ja, inte är det Merly i alla fall. 

Idag försöker Merly skapa en stöttande plats för utsatta kvinnor genom att vara den hon själv skulle ha behövt möta som tonåring. Hon vill visa sina barn en öppenhetens väg och skapa trygga rum.

Hör Stina och Merlys samtal söndag kl 23.05-00.00.

Har du en fråga till Merly? Skriv ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se, eller kommentera i sociala medier.

Musik som spelats i avsnittet

 • 23.07
  Miss Li - Beautiful
  Kompositör: Linda Carlsson, Sonny Boy Gustafsson
  Bolag: SONY
 • 23.26
  Lykke Li - Time In A Bottle
  Kompositör: Jim Croce
  Bolag: LL RECORDINGS
 • 23.46
  Laleh - En Stund På Jorden
  Album: Colors
  Kompositör: Laleh Pourkarim
  Bolag: TELEGRAM RECORDS