KONSERT: Två svenska uruppföranden från två olika konserter

Här finns inget ljud

I den första konserten hör du nyskriven kammarmusik med liveelektronik av den svenska tonsättaren Örjan Sandred. Den andra konserten är Sofia vokalensembles sommarkvällskonsert.

Först en tonsättarporträtt: vi möter Örjan Sandreds högteknologiska kompositioner i fem akustiska och elektroakustiska stycken från en konsert på Uppsala Konsert och Kongress.

Vi sitter mitt i publiken omgiven av åtta högtalare när musiken framförs av kammarmusiker tillsammans med tonsättaren själv. Med hjälp av datorer som styrs av musikaliska regelsystem utforskar Sandred metoder för komposition.

Nedan kan du också höra Örjan Sandreds "A Ghazal" i binaural-version (lyssna endast i hörlurar).

Naturen är en återkommande inspirationskälla. Verket "A Ghazal" är en tonsättning av Frödings ”En Ghasel”, specialskrivet för den kanadensiska sopranen Sarah Jo Kirsch som här framför det för första gången.

Sedan tar vi oss till Sofia Kyrka i Stockholm där Sofia vokalensemble under ledning av Bengt Ollén framför verk av bland annat Karin Rehnqvist och Jørgen Jersild.

Sista stycket blir uruppförandet av Johan Hugossons "Exile". I sin neoklassicistiska och filmiska stil har han tonsatt sex dikter som berör ämnen som flykt, hemlängtan och frihet.

1. Tonsättarporträtt Örjan Sandred – elektroakustisk kväll med uruppförande. Medverkande: Sarah Jo Kirsch, sopran, Jörgen Pettersson, altsaxofon, Jonny Axelsson, slagverk, Fredrik Söhngen, oboe, Mårten Falk, gitarr, Anna Christenssen, piano och tonsättaren, liveelektronik.
a) Refractions IV.
b) On the floe edge.
c) Cracks and corrosion II.
d) A ghazal, uruppförande.
e) Ice fog.
Konsert 10/3 2017, Uppsala konsert och kongress.

2. Sofia vokalensembles sommarkvällskonsert.
Solister: Mattias Rodrick, cello och Hannes Heinemann, oboe. Dirigent: Bengt Ollén.
a) Karin Rehnqvist: Till ängeln med de brinnande händerna.
b) Jörgen Jersild: Min yndlingsdal.
c) Johan Hugosson: Exile, uruppförande.
Konsert 8/6 2017, Sofia kyrka, Stockholm.

Producent: Aurélie Ferrière
Programledare: Per Lindqvist