KONSERT: Nordindisk raga på slidegitarr med Vishwa Mohan Bhatt

Här finns inget ljud

Vishwa Mohan Bhatt från Jaipur i Rajastan är en förnyare av den klassiska nordindiska musiken. En pionjär mycket tack vare det märkliga gitarrinstrument som han låtit konstruera själv.

Gitarren är en vacker honungsgul skapelse som mästaren lägger tillrätta i sitt knä. Sedan tar han ett slipat stålstycke i vänsterhanden som han låter glida över strängarna.

En indisk form av slide-gitarr som Vishwa Mohan Bhatt modellerade fram för femtio år sedan och gav namnet mohan veena.

Fyra melodisträngar, fyra-fem bordunsträngar och tolv medljudande strängar som mästaren målar med i ett skimrande, surrande och gnistrande musikrum, lockande att träda in i. Och förlora sig i.

I västvärlden blev Vishwa Mohan Bhatt på allvar uppmärksammad när han 1994 mottog en amerikansk grammy för albumet A meeting by the river, ett musikaliskt samarbete och samspel med den amerikanske gitarristen Ry Cooder.

Men här hör vi Vishwa Mohan Bhatt tillsammans med tablaisten Nihar Mehta i en klassisk nordindisk raga, en kvällsraga att sjunka in i, ”Raga Shyam Kalyan”.

Inspelningen gjordes under Stockholm Sangeet Festival, en festival för klassisk indisk musik och dans som arrangerats i över tio år.

På 2017 års festival på Musikaliska i Stockholm framträdde även en annan mästare, men denna på santoor: Ett sofistikerat hackbräde där man slår med klubbor på strängarna. Satish Vyas är elev till den störste av alla santoorspelare, Shivkumar Sharma. Det borgar för kvalitet!

I över trettio år har Satish Vyas turnerat med konst. Här spelar han tillsammans med slagverkarna Mukund Shreeram Deo, tablas och Pratapsing Bhagwan Patil, pakhawaj, i Raga Kirwani.

Producent och programledare: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.07
  Vishrwa Mohan Bhatt, Mohan Veena, - Raga Shyam Layan (Kvällsraga) - Alap
  Kompositör: Trad
 • 19.27
  Vishwa Mohan Bhatt, Mohan Veena, Nihar Mehta, Tablas - Raga Shyam Kalyan (Kvällsraga - Jhala
  Kompositör: Trad
 • 20.00
  Vishwa Mohan Bhatt, Mohan Veena, Nihar Mehta, Tablas - A Meeting By The River
  Kompositör: Vishwa Mohan Bhatt
 • 20.12
  Vishwa Mohan Bhatt, Mohan Veena, Nihar Mehta, Tablas - Jog Jazz
  Kompositör: Vishwa Mohan Bhatt
 • 20.17
  Satish Vyas, Santoor, Mukrud Shreeram Deo, Tablas, Pratapsing Bhagwan Patil, Pakhawaj - Raga Kirwani
  Kompositör: Trad