Ett avsnitt från Meny
30 min
Allt du behöver veta om djupfryst
Tor 08 feb kl 10:03
Nej, man ska inte tina långsamt i kylskåpet. Och jo, det går bra att frysa om. Vi lär dig bemästra fryskonsten och berättar om tekniker och historia.

I Frankrike är djupfryst mat lite lyxigt. I Sverige har det ganska låg status.

– Jag tror vi har serverats dåligt hanterad fryst mat, säger Katarina Nilsson, forskare i livsmedelsvetenskap på forskningsinstitutet Rise som har forskat på djupfryst.

Frysning är en väldigt bra konserveringsmetod, som i princip inte lägger till eller tar bort nån smak. Om det görs på rätt sätt. Gör man fel så kan det bli torrt och tråkigt eller slabbigt och smaklöst.

– Det gäller att frysa in så snabbt som möjligt, säger Katarina. Långsam infrysning ger stora iskristaller som skadar maten.


– Också när man tinar är det bra om det går snabbt. Det bästa är att tina i kallt vatten. Och inte långsamt i kylskåpet som många tror.

– Fryst kan vara nyttigare än färskt. Frysta ärtor och broccoli fryses in i stort sett direkt efter att de skördats. Den färska broccolin i butiken är betydligt äldre.

Vi berättar om frysningens historia och hur den industriella djupfrysningen går till.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.06
    Cast - Frozen - Frozen Heart
    Album: Frozen
    Bolag: Walt Disney Records
  • 10.09
    1900 - Den minsta av segrar
    Album: 1900
    Bolag: WM Sweden
  • 10.13
    Portico Quartet - Zavodovski Island
    Album: Knee-Deep In The North Sea
    Bolag: Real World Records
  • 10.15
    Daigo Hanada - Again
    Daigo Hanada
    Piano Cloud Series (Volume One)
    Etikett: 1631 Recordings
  • 10.20
    1900 - Den minsta av segrar
    Album: 1900
    Bolag: WM Sweden
  • 10.31
    Daigo Hanada - Again
    Daigo Hanada
    Piano Cloud Series (Volume One)
    Etikett: 1631 Recordings
  • 10.33
    Portico Quartet - Zavodovski Island
    Album: Knee-Deep In The North Sea
    Bolag: Real World Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".