Hindunationalismen på export

45 min

Hindunationalismen är en stark kraft i Indien som fört premiärminister Narendra Modi till makten. Men hur viktig är Modi och hans ideologi för de många indier som lever och arbetar i Sverige?

Hindunationalismen är på framfart, både i Indien och i världen - och den politiska hinduismen finns även i Sverige. Indiens premiärminister Narendra Modi har ritat om den politiska kartan och en våg av nationalism sveper över landet. Rapporterna om religiösa motsättningar duggar tätt, samtidigt som Indien på flera sätt får det allt bättre.

Indiens självförtroende har växt sedan premiärminister Narendra Modi och hindunationalistiska BJP fick makten för fyra år sedan. Men åsikterna om honom är delade. Det finns en växande oro för motsättningar mellan hinduer och andra religiösa grupper.

Allt fler indier flyttar hit och många av de nya svenskindierna stödjer hindunationalismens framfart i Indien, hävdar Ashok Swain, professor i freds- och konfliktvetenskap vid Uppsala universitet. Han vittnar om en växande rädsla för att kritisera hinduiska dogmer och den sittande regeringen.

De hindunationalistiska grupperingarna finns numera även i Sverige. Sabarinath Venugopalan är en av medlemmarna i den svenska avdelningen av HSS. Deras mål är att "ena den hinduiska befolkningen" och han anser att äkta nationalism alltid är bra. Vi hör också Pran Malhotra från det hinduiska templet i Sollentuna och konstnären Sujatro Ghosh som väckt starka känslor med sina fotografier på kvinnor i komasker. Vår korrespondent Claes Aronsson ger oss en inblick i den speciella relationen mellan Storbritannien och Indien. I studion finns Henrik Chetan Aspengren, som forskar på Sydasien vid Utrikespolitiska institutet och vår kulturkorrespondent Naila Saleem som bevakat Indien länge.

Producent: Julia Wiraeus
Programledare: Tithi Hahn

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.05
  Jean Sibelius - VII. Miranda
  Jean Sibelius
  SIBELIUS: Tempest (The), Op. 109 / Cassazione, Op. 6
  Etikett: BIS
 • 14.06
  Uma Mohan - Shiva Tandava Stotram
  Album: Sacred Morning Chants - Monday to Sunday
  Bolag: Times Music