Interplay: Bergslandskap och glaciärer – i musik och vetenskap

20 min

Berwald och Strauss har skrivit musik inspirerad av bergslandskap. Men människan har också påverkat landskapen. Utifrån musiken samtalar vi med två forskare om relationen mellan människa och berg.

I Berwaldhallen spelas denna kväll verk av Berwald, Schumann och Strauss - inspirerade av olika bergslandskap. Vetandets värld tar sin utgångspunkt där, i ett samtal om bergens och glaciärernas betydelse för oss, och vår påverkan på dem, med två forskare från olika discipliner.

Daniel Svensson, miljö- och vetenskapshistoriker vid Chalmers, har forskat om landskap, kulturarv och rörelse under de senaste 200 åren. Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet med inriktning mot klimat, följer glaciärutvecklingen i de svenska fjällen och har deltagit i expeditioner till både Arktis och Antarktis.

Programmet är en del i serien Interplay, ett samarbete mellan Vetenskapsradion och Sveriges Radios Konserthus Berwaldhallen där musik och vetenskap möts. Det spelades in på torsdagen i Berwaldhallen, där de två medverkande forskarna först hållit varsitt kortföredrag för publiken på plats.

Hör hela föredraget med professor Per Holmlund

Hör hela föredraget med miljö– och vetenskapshistoriker Daniel Svensson

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical