Svagt underlag bakom SVT-granskning, dubbla stolar bakom SvD-reportage, infekterat tidningskrig och läxförhör med Lars Beckman

35 min

SVT:s granskning av ministrar som inte sjukskriver sig kritiseras. Dubbla stolar bakom SvD-reportage. Tidningskrig mellan Mitti och Direktpress och läxförhör med Lars Beckman (M) efter GD-prao.

Kritik mot SVT:s statsrådsgranskning
SVT Nyheter rivstartade 2018 när de förra helgen anklagade hela sju statsråd för att ha undvikit löneavdrag genom att inte anmäla sig som sjuka.

Journalistik följer ofta en färdig mall och ingen mall är mer ett öppet mål än den om att politiker inte lever som dom lär.

SVT gick i sin granskning ut hårt i rubrik och ingress. “Trots hjärtinfarkt – landsbyggdsminister Sven-Erik Bucht sjukanmälde sig inte” löd en rubrik och en annan löd “Bara en minister i regeringen har sjukskrivit sig – på tre år”.

Men trots rubrikernas underliggande påstående om fuskande politiker, kunde SVT till syvende och sist inte visa att något enda fel hade begåtts.

Reporter: Johan Cedersjö.


Dubbla reporterroller i SVD:s granskning om kostråd
Vem kan egentligen rapportera om vad? Kan man som reporter ha dubbla roller och hur förhålla sig till krav på renhet i en tid då allt fler sitter på massa olika stolar.

Nyligen aktualiserades återigen dessa frågor i och med en artikelserie som gått i Svenska Dagbladet senaste tiden.

Serien är en granskning av vetenskapligheten bakom Livsmedelsverkets kostråd och pekar på flera fall där myndigheten hattat fram och tillbaka i sina råd.

Texterna är skrivna av två vetenskapsjournalister som dock inte bara är journalister utan som dessutom sitter i styrelsen för en forskningsfond som vill främja just forskning om kost och hälsa.

Reporter: Erik Petersson.


Rallarsvingar och brottsanklagelser i bråk mellan gratistidningar
Det senaste halvåret har det som tidigare varit en stenhård gratistidningskamp i Storstockholm utvecklats till ett fullskaligt och nu mycket infekterat tidningskrig.

I mellandagarna kunde tidningen Resumé avslöja att lokaltidningskoncernen Mitti:s ägare haft planer på köp av hela eller delar av sin konkurrent Direktpress. Planer som nu lagts helt på is, efter att Mitti i höstas gav en revisionsbyrå i uppdrag granska konkurrentens siffror.

Istället för en affär – resulterade granskningen i en anmälan till Revisorsinspektionen – och en anklagelse om att Direktpress försökt senarelägga eller dölja förluster med fiffel.

Men Direktpress slår tillbaka. Och kallar anmälan för en oseriös konkurrensmetod och anklagar Mitti för att vara ute i en smutskastningskampanj.

Vad händer egentligen på gratistidningsmarknaden i Stockholm?

Reporter Therese Rosenvinge.


Beckman mot väggen efter prao
Lars Beckman är moderat riksdagsledamot från Gävleborg och riksdagens mest notoriske mediekritiker på Twitter.

Ihärdigt, dag efter dag, retar han gallfeber på folk när han konsekvent dömer ut all public service-journalistik som illa dold vänsterextrem propaganda i statlig regi.

Men så i veckan, grävdes tangentbordets stridsyxa för en kort tid ner.

Lars Beckman ville nu förstå och han togs med öppna armar emot på Gelfe Dagblad för en dags så kallad praktisk arbetslivsorientering, mer känt som prao.

Vi kunde inte låta bli att kontrollera lite journalistiskt ABC och om Beckmans åsikter nu skiftat färg.

Reporter: Johan Cedersjö

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.24
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.26
  Led Zeppelin - When The Levee Breaks
  Album: Mothership
  Bolag: Atlantic Records
 • 11.34
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande